Start van hoofdcontent

Stad

nl

Allard Pierson Museum mag betwiste Krimschatten voorlopig houden

16 juli 2019, 11.25 uur · Aangepast 16 juli 2019, 12.14 uur · Foto: Google Streetview

De Krimschatten die vijf jaar geleden in het Allard Pierson Museum tentoon werden gesteld, mogen daar blijven totdat meer duidelijk wordt wie er echt recht op heeft. De gouden schatten worden zowel opgeëist door Oekraïne als door vier musea op de Krim.

De honderden Krimschatten kwamen in 2014 naar het Allard Pierson Museum voor de tentoonstelling De Krim - Goud en Geheimen van de Zwarte Zee. Ze werden uitgeleend door verschillende instellingen op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat tijdens de tentoonstelling geannexeerd werd door Rusland.

Cultureel erfgoed
Nadat de tentoonstelling was afgelopen, rees de vraag naar wie de schatten terug moesten. Oekraïne beschouwt de Krimschatten als zijn cultureel erfgoed. Oekraïne vreest dat als het APM de Krimschatten aan de Krim Musea afgeeft, de schatten in de macht van Rusland komen en aan zijn bereik zullen zijn onttrokken. 

Lees ook: Hof besluit over Krimgoud Allard Pierson Museum

Maar de vier musea zien de schatten als hun eigendom. Zij vrezen dat als Oekraïne de schatten in handen krijgt, deze nooit meer in hun collecties zullen terugkeren. Ze menen dat in de bruikleenovereenkomst duidelijk staat dat de schatten naar terug naar de Krim moeten.

Sterkste rechten
Vandaag oordeelde het gerechtshof dat het Allard Pierson Museum de schatten aan niemand hoeft terug te geven totdat er meer duidelijkheid is over wie de sterkste rechten heeft. Oekraïne en de vier musea krijgen twee maanden de tijd om een uitgebreidere toelichtingen op hun standpunt te geven. De einduitspraak wordt over zes tot negen maanden verwacht.