Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Gemeente komt met onderzoekscommissie voor Afval Energie Bedrijf

16 juli 2019, 14.07 uur · Aangepast 16 juli 2019, 16.20 uur

Wethouders Udo Kock (Deelnemingen) en Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) gaan aan een externe commissie vragen de situatie bij in zwaar weer verkerende Afval Energie Bedrijf (AEB) te onderzoeken.

Het onderzoek moet zich richten op de huidige 'ontstane veiligheids- en financiële situatie' bij de afvalverwerkingsfabriek. Wie de commissie gaat leiden en hoe snel zij met haar bevindingen moet komen, is nog niet duidelijk.

Lees ook: Geheim overleg gemeente op straat: AEB mogelijk failliet

Mogelijk faillissement
Vorige week lekte uit dat het AEB in het Westelijk havengebied voor een mogelijk faillissement staat. Om de eerste nood te lenigen werd de gemeenteraad in het geheim gevraagd al voor tientallen miljoenen euro's bij te springen. Ook de veiligheid is in gevaar; vier van de zes afvalverbrandingslijnen zijn stilgezet om ongelukken te voorkomen.

In totaal heeft de fabriek voor honderden miljoenen euro's aan leningen uitstaan, onder meer bij de gemeente zelf voor een bedrag van 108 miljoen euro. De gemeente is ook nog eigenaar en heeft het AEB voor 145 miljoen op de balans staan.

Intern bereidt de gemeente zich op dit moment 'op alle mogelijk scenario's voor', zodat ook bij een bankroet 'de publieke voorzieningen' (de afvalverwerking en de warmtelevering aan woningen) door kunnen blijven gaan.