Stad

NL
V

Coffeeshop Roots in Zuidoost mag blijven: 'We gaan vieren'

16 juli 2019, 17.32 uur

Coffeeshop Roots, de eerste in Zuidoost, mag voor onbepaalde tijd blijven bestaan. De shop heeft twee jaar proef moeten draaien en nu is vastgesteld dat Roots niet voor overlast zorgt, mag de shop een reguliere vergunning aanvragen.

Twee jaar geleden begon Roots aan een pilot. De shop mocht niet direct voor onbepaalde tijd blijven, omdat de impact ervan op de buurt nog in kaart moest worden gebracht. Roots moest onder andere de straathandel in softdrugs tegen te gaan.

Lees ook: Historische dag voor Zuidoost: eerste coffeeshop is een feit

'Chillen met m'n jonko'
Een goed streven, zou je denken, maar toch was niet iedereen er even blij mee: 'Ik ben het er niet mee eens want kinderen komen er ook mee in aanraking', zei een buurtbewoonster bijvoorbeeld. Anderen waren juist direct tevreden. Een van hen zei bijvoorbeeld: 'Ik hoef nu niet meer zo ver te reizen, ik kan nu gewoon effe rustig een 'jaiba' halen en chillen met m'n 'jonko''. 

Sinds 2016 werd de invloed van de coffeeshop op de buurt gemeten door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Daaruit is nu gebleken dat de shop niet voor overlast zorgt. 

Lees ook: Coffeeshop Zuidoost groot succes: 'Er hangt een smile over de Bijlmer'

En dat is goed nieuws voor de medewerkers. Krulle, die werkzaam is bij Roots, laat AT5 weten heel blij te zijn: 'Tuurlijk, feestje in de tent, iedereen is blij en ik denk dat als mensen uit de buurt het horen, dat ze ook blij zullen zijn'. 

Vieren
Zelf gaan de medewerkers de uitspraak van de gemeente vieren, al moet Krulle dat wel even navragen: 'We gaan wel vieren, toch? Ja, we gaan vieren!'