Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bewoners Saffierstraat boos na brief van Stadgenoot over 'verwaarloosde' geveltuinen

18 juli 2019, 07.00 uur

Bewoners van de Saffierstraat in de Diamantbuurt voelen zich boos en beledigd na een brief die zij hebben ontvangen van woningcorporatie Stadgenoot. In de brief wordt hen verteld dat het onderhoud van hun geliefde geveltuintjes 'te wensen overlaat'. Bovendien moeten alle bomen en struiken worden teruggesnoeid naar een maximale hoogte van 1,20 meter.

'Nou, dat is ongeveer deze hoogte. Nou weg bloemen, weg is alles. Dan is de tuin gewoon verpest', vertelt buurtbewoner Mariëlle Bakker naast haar geveltuintje. Ook de boom van de overbuurvrouw, 'met de mooiste tuin van de straat', zou het moeten ontgelden.

Overigens is niet alleen de boodschap van de brief, maar ook de toon ervan bij de buurtbewoners in het verkeerde keelgat geschoten. 'Te wensen overlaat. Ten eerste schrijf je dat niet, maar het is gewoon niet waar. Het klopt niet', zegt bewoner Hjalmar Frederiksson. 'Een buurt met goed onderhouden tuinen is fijn en goed voor de veiligheid in de buurt: wat een lariekoek!', vult buurman Huug van Tienoven aan.

De bewoners hebben van Stadgenoot een maand gekregen om hun geveltuintje op orde te krijgen. Daarna worden tuintjes opnieuw gecontroleerd. 'Er zijn tuinen die verwaarloosd zijn, absoluut. Maar nou nét niet onze tuinen. Wij hebben het echt heel goed beheerd', aldus Bakker. Van Tienoven: 'Dit is sanctioneren in plaats van stimuleren. En ze moeten niet aan mijn tuin komen!'

Verwaarloosde tuinen
Stadgenoot laat in een reactie aan AT5 weten: 'In de Saffierstraat knappen we jaarlijks samen met bewoners en de bewonerscommissie de geveltuinen op. Omdat het ons opviel dat een aantal geveltuinen in de tussentijd wat rommelig is geworden, hebben we deze bewoners een brief gestuurd met de vraag of ze hun geveltuin op orde willen brengen. Als we over een tijdje nog steeds verwaarloosde geveltuinen in de buurt zien, gaan we met individuele bewoners in gesprek om samen te kijken hoe we deze kunnen opknappen.'