Start van hoofdcontent

Stad

nl

Branche waarschuwt: 'Ophaal van huisvuil in gevaar als er geen duidelijkheid komt over AEB'

18 juli 2019, 18.24 uur · Aangepast 18 juli 2019, 18.46 uur

Als er niet snel duidelijkheid komt over het Afval Energiebedrijf (AEB), stapelt het huishoudelijk vuil zich binnenkort op in de stad. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Afvalbedrijven (VA).

Zo ontstaan er dan niet alleen problemen bij de verwerking van het afval; het vuilnis zou überhaupt niet meer opgehaald kunnen worden. Dat schrijft de vereniging in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Lees ook: Afval Energie Bedrijf (AEB) legt afvalverbranding grotendeels stil

Het AEB slaagt er maar niet in om controle te krijgen over de veiligheid van afvalverbranding. Daarom zijn vier van de zes verbrandingslijnen inmiddels stilgelegd.

Helpende hand
'De sector heeft de helpende hand uitgestoken', stelt de VA. Daarmee wijst de vereniging erop dat andere afvalverwerkers zich bereid hebben getoond om de werkzaamheden gedeeltelijk over te nemen. In ruil daarvoor willen ze wel de garantie hebben dat het AEB hiervoor de kosten op zich neemt. 

Het bedrijf heeft daarmee ingestemd, maar kan voorlopig geen concrete toezeggingen doen. Dat komt doordat de gesprekken met de bank en de gemeente nog geen resultaten hebben opgeleverd.

Lees ook: Geheim overleg gemeente op straat: AEB mogelijk failliet

Bovendien is er onzekerheid ontstaan doordat uitgelekt is dat de gemeente rekening houdt met een faillissement. De gemeente is zowel klant als aandeelhouder van het AEB.

Garanties
De VA roept het college daarom op om meer duidelijkheid te geven. 'Om te voorkomen dat op veel plaatsen in Nederland het afval niet meer kan worden ingezameld, is het noodzakelijk dat deze garanties zo spoedig mogelijk worden afgegeven', staat in de brief. 'Wij verzoeken u dan ook dringend te helpen bespoedigen dat AEB Amsterdam in de gelegenheid wordt gesteld dit te doen.'