Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leen Schaap: 'Slechts met onvoorwaardelijke steun kun je iets veranderen'

19 juli 2019, 09.31 uur · Aangepast 19 juli 2019, 09.51 uur

Brandweercommandant Leen Schaap heeft een open brief gestuurd over de vermeende misstanden bij de politie. In de brief gaat hij in op zijn eigen rol bij de brandweer.

Een consultant die jarenlang voor de politie had gewerkt deed vorige week zijn verhaal tegenover de NRC, er zou volgens hem sprake zijn van 'moslimfobie en intimidatie' bij de politie. Reden voor Leen Schaap, die eind mei te horen kreeg dat hij bij de brandweer moet vertrekken, om vandaag een open brief met tips naar dezelfde krant te sturen.

Lees ook: Overzicht: de drie tumultueuze jaren van brandweercommandant Leen Schaap

Vuile handen
'Wil je een verziekte cultuur aanpakken, dan moet je als leider vuile handen durven maken', schrijft Schaap. 'Dat betekent zelf in de frontlinie durven gaan staan en de regie houden op iedere individuele zaak. Het veranderen van de gesloten wittemannencultuur veroorzaakte bij de brandweer een golf van verzet op de werkvloer die zich niet zelden tegen mij persoonlijk richtte.'

Schaap schrijft dat de 'de moedige leidinggevende die wel aan het front durft te staan met het aanpakken van misstanden, moet rekenen op fors verzet uit eigen geledingen'. Hij meldt in de brief nogmaals dat hij het 'betreurt' dat hij zelf moet vertrekken bij de brandweer, iets dat hij eerder ook al liet blijken.

Lees ook: Brandweercommandant Leen Schaap: 'Ik heb heel, heel veel stront over me heen gekregen'

Geen soelaas
In de laatste alinea van de brief lijkt Schaap een sneer uit te delen naar burgemeester Femke Halsema, die besloot als voorzitter van de veiligheidsregio dat Schaap moet vertrekken. 'Slechts met onvoorwaardelijke steun vanuit de hoogst verantwoordelijken kan je van leiders verwachten dat zij iets veranderen', schrijft Schaap. 'Tot die tijd zal ook het vervangen van die leiding geen soelaas bieden.'

Schaap gaat op 1 oktober weg bij de brandweer.