Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vraagtekens rondom handhaving zwemverbod Borneokade

19 juli 2019, 18.15 uur · Aangepast 19 juli 2019, 18.43 uur

Eerder deze week werd bekend dat zwemmen aan de Borneokade in Oost binnenkort niet meer mag. Inmiddels is een petitie opgestart om dit verbod tegen te gaan en worden er raadsvragen voorbereid. Toch is het maar de vraag of zwemmers er binnenkort daadwerkelijk een boete van 140 euro riskeren.

De gemeente plaatst komende week een bord met de tekst 'verboden te zwemmen' aan de steiger bij het populaire zwemgebied, is te lezen op de site van de gemeente. Dit na klachten van omwonenden over geluidsoverlast op momenten dat de steiger vol ligt met mensen. Na een kort geding kregen de omwonenden uiteindelijk gelijk.  

Ondanks dat de locatie op de gemeentelijke website tot voor kort werd aangemerkt als zwemplek, zegt de gemeente dat het voorheen ook al verboden was om op de plek te zwemmen. Wel zegt de gemeente dat het verbod tot op heden werd gedoogd omdat er zoveel mensen genieten van het zwemmen.

Lees ook: Buurt (en Douwe Bob) woedend om zwemverbod Borneokade na klachten

Maar of er binnenkort dan wél gehandhaafd gaat worden bij de populaire zwemspot is nog geen uitgemaakte zaak. De gemeente zelf zegt bij navraag namelijk niet te gaan handhaven op zwemmers aan de Borneokade. Dit komt volgens de gemeente doordat handhaven in dit gebied de taak is van Waternet.

Waternet bevestigt dit, maar kan op dit moment niets zeggen over de specifieke situatie bij de Borneokade. Wel zegt een woordvoerder bij een dergelijk verbod doorgaans niet te gedogen, terwijl de gemeente dus zegt dat dit tot op heden wel wordt gedoogd. Of er aan het handhaven iets gaat veranderen kan Waternet op dit moment niet zeggen. Daarvoor is meer informatie nodig, die Waternet op z'n vroegst maandag zegt te hebben.   

Raadsvragen
Of er nu gehandhaafd gaat worden of niet: het bericht dat zwemmen in het gebied binnenkort verboden zou zijn heeft het nodige losgemaakt. AT5 sprak donderdag al enkele bezoekers van de zwemplek, onder wie zanger Douwe Bob. 'Sommigen genieten ervan om geluk van andere mensen af te pakken', was hij duidelijk over de maatregel. 

Wil van Soest, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen, sluit zich aan bij de zanger. 'Dat zwemverbod is belachelijk en het zoveelste pleziertje wat de mensen afgenomen wordt', zegt Van Soest. De partij gaat daarom raadsvragen stellen over het verbod. 

Ook is een petitie opgestart om het verbod tegen te gaan. De petitie is inmiddels ruim honderd keer ondertekend.