Stad

NL
V

Rioolslib en bedrijfsafval stapelen zich op: 'Ben benieuwd hoelang het nog opgehaald kan worden'

19 juli 2019, 18.54 uur · Aangepast 19 juli 2019, 21.11 uur

Door de problemen bij het AEB, het Amsterdamse verwerkingsbedrijf, wordt er niet alleen veel minder afval verwerkt. Ook dreigen er problemen voor het ophalen van het afval én de opslag van rioolslib.

Andere afvalverwerkingsbedrijven willen eerst geld zien voordat zij het afval van het AEB gaan overnemen. De gemeente kan dat nu nog niet garanderen. Zolang die garantie er niet is, wordt het bedrijfsafval straks niet meer opgehaald. En dat is nogal wat afval.

Lees ook: Branche waarschuwt: 'Ophaal van huisvuil in gevaar als er geen duidelijkheid komt over AEB'

'Horeca valt onder bedrijfsafval, bijvoorbeeld', zegt Fons Potters van Vereniging Afvalbedrijven. 'Eigenlijk al het afval wat niet van huishoudens komt is bedrijfsafval. Ik ben benieuwd hoelang dat nog opgehaald kan worden.'

Lees ook: Afval Energie Bedrijf (AEB) legt afvalverbranding grotendeels stil 

Rioolwater wordt gezuiverd van alle nuttige stoffen uit de uitwerpselen en andere stoffen in het water. Wat er overblijft en dus niet in het opperavlaktewater zit, is rioolslib. Ook dit wordt normaal verwerkt door het AEB. Door te problemen stokt dit echter voor de komende zes tot negen maanden.

'We hebben nu tijdelijke opslag geregeld op twee plekken voor de komende twee weken', vertelt Peter Smit van Waterschap Amstel, Gooi & Vecht. 'Maar daarna kunnen we dat niet meer kwijt.' En dus dreigt er vies oppervlaktewater. 'Als er geen oplossing vanuit het Rijk komt, dan is dat het grote risico.'