Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil AEB met zes miljoen te hulp schieten, overleg loopt nog

19 juli 2019, 19.32 uur · Aangepast 20 juli 2019, 11.22 uur

De gesprekken tussen het stadsbestuur en het noodlijdende afvalverwerkingsbedrijf AEB lopen nog. De gemeente heeft aangeboden om voor zes miljoen euro garant te staan, maar stelt daar wel voorwaarden aan.

Dit bevestigen bronnen omtrent de onderhandelingen aan AT5. Het is al langer onrustig omtrent het AEB. Vanwege slechte veiligheidsomstandigheden van de medewerkers staat het bedrijf sinds februari vorig jaar onder verscherpt toezicht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Vorige week lekte uit dat het bedrijf op omvallen staat en bijna failliet is.

Lees ook: Geheim overleg gemeente op straat: AEB mogelijk failliet

Door de onveilige werkomstandigheden werd een groot deel van de afvalverbranding stilgelegd, waardoor er meer inkomsten worden misgelopen. Vandaag was er in de Stopera al de hele dag crisisoverleg over de misstanden bij het AEB, dat overleg is nog niet afgerond. De gemeente wil zes miljoen in het bedrijf steken om de acute problemen te verhelpen.

Het AEB moet voor de kapitaalinjectie wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er onder andere een 'herstructureringsmanager' worden aangesteld die orde in de chaos moet scheppen. De gesprekken over de financiële hulp en de voorwaarden hiervan, zijn nog steeds aan de gang en zullen naar verluidt nog wel even duren.