Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jelle Brandt Corstius wordt vervolgd voor smaad na #Metoo-beschuldigingen

23 juli 2019, 11.48 uur · Aangepast 23 juli 2019, 14.48 uur

Journalist en televisiemaker Jelle Brandt Corstius moet zich voor de rechter verantwoorden over de beschuldigingen van verkrachting die hij gedaan heeft in het kader van de #Metoo-discussie.

Het Openbaar Ministerie besloot eerder om Brandt Corstius niet te vervolgen, maar tegen die beslissing diende media-ondernemer Gijs van Dam, aan wiens adres de beschuldigingen van verkrachting gericht zijn, twee 'klachten wegens niet vervolgen voor een strafbaar feit' in.

Lees ook: Jelle Brandt Corstius: 'Ik werd gedrogeerd en gedwongen tot orale seks'

Barend en Van Dorp
Brandt Corstius deed de beschuldiging in 2017 in een interview met Trouw, bij De Wereld Draait Door en in het Radio 1-journaal. Hij noemde de naam van Van Dam niet, maar bevestigde later wel dat het om een man ging met wie hij samengewerkt had bij het het programma Barend en Van Dorp.

Later zette Brandt Corstius een persbericht online, nadat bekend werd dat het OM Van Dam niet zou vervolgen wegens gebrek aan bewijs. Van Dam deed in beide gevallen aangifte van smaad. Maar het OM besloot niet tot vervolging van Brandt Corstius over te gaan.

Grote media-aandacht
Het gerechtshof heeft nu geoordeeld dat de rechter mogelijk wel tot een veroordeling wegens smaad kan komen. Door de grote media-aandacht voor de zaak vindt het hof dat er een 'algemeen belang' gediend wordt door over te gaan tot vervolging. Brandt Corstius zal zich daarom alsnog voor de rechter moeten verantwoorden.

Lees ook: Beschuldigde misbruik Jelle Brandt Corstius: 'Standrechtelijk geëxecuteerd op basis van gelogen verhaal'

In een reactie schrijft Brandt Corstius de beslissing van het Gerechtshof te betreuren. 'Ik heb een stuk geschreven over een ervaring die ik als traumatisch heb ervaren. Met dit stuk wilde ik een stem geven aan de mannelijke slachtoffers van seksueel geweld. Iedereen die de moeite neemt om het stuk te lezen, zal concluderen dat de naam van Van Dam niet te traceren is.'

'Ik zit met een hoop vragen, en ik kan mij voorstellen dat Van Dam die ook heeft. Deze rechtszaak kent alleen maar verliezers.'