Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vloot van 40 historische schepen logeert een nachtje bij Scheepvaartmuseum

23 juli 2019, 13.51 uur · Aangepast 23 juli 2019, 16.15 uur

Het was passen en meten vandaag in het water bij het Oosterdok: daar kwamen veertig historische binnenvaartschepen aan die onderweg zijn naar Victorie Sail in Alkmaar. Voor de deelnemende schippers ook hét moment om het belang van het historische erfgoed op het water onder de aandacht te brengen.

Tijdens deze editie van Victorie Sail wordt het begin gevierd van de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal. Zo'n 200 jaar geleden kreeg Amsterdam daardoor toegang tot zee. Inmiddels is het kanaal wat minder belangrijk geworden en wordt er ook wel gesproken van 'een vergeten waterweg'. 

Historische vloot
Toch wordt de route weer in gebruik genomen door de historische vloot. De schepen zijn van plan om via het kanaal van Amsterdam naar Alkmaar te varen. Dat gebeurt morgen, want de schippers hebben besloten om eerst een nachtje in de stad te logeren. Ze kunnen daarbij rekenen op een feestelijke ontvangst door de 'collega-schippers' van de Museumhaven, zo meldt de gemeente. 

Lees ook: Reineke Boot is de nieuwe directeur van SAIL: 'We tellen de dagen af'

De vloot is een kleine delegatie van het totale aantal schepen dat uiteindelijk in Alkmaar aanlegt. Voor de deelnemende schippers was vandaag ook een goed moment om het belang van het historische erfgoed op het water onder de aandacht te brengen. 'Er zijn er steeds minder van. Veel historische schepen in Amsterdam worden vervangen door woonarken of urbanships. Tegenwoordig worden in Friesland hele nieuwe luxe schepen gebouwd. Ze lijken wel op de oude: maar het zijn eigenlijk nep schepen', vindt Titus Dekker van Vereniging Museumhaven Amsterdam.

Beleid
Om ervoor te zorgen dat dit erfgoed toch bewaard blijft, wordt er dit moment beleid gemaakt. Deskundigen werken eerst een overzicht uit van welke schepen er in de stad liggen, daarna kijkt de gemeente welke maatregelen er nodig zijn om deze te behouden en beschermen.

Er wordt onder onder meer naar de technische staat van de historische schepen gekeken, maar nog belangrijker misschien wel zijn de verhalen erachter. 'Iedereen kent het verhaal van de waterschip bij de Amstelkerk. Dat schip vervoerde water van de Vecht naar Amsterdam voordat er waterleidingen waren. Als je dit verhaal niet kent dan denk je als je het schip ziet ''wat een rare woonboot''', zegt Dekker.

Wanneer het beleid van de gemeente definitief is, is nog niet duidelijk. De veertig schepen in het Oosterdok varen morgenochtend in alle vroegte door naar Alkmaar.