Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Biseksuele pinguïns en transgender vissen, Artis toont diversiteit in de natuur tijdens Pride

23 juli 2019, 16.45 uur · Aangepast 25 juli 2019, 10.36 uur · Foto: Artis

Om in te haken op de Pride, laat Artis deze zomer de seksuele diversiteit in de dierenwereld zien. Vissen die van geslacht veranderen, biseksuele pinguïns en mannelijke vogelkoppels die samen kuikens grootbrengen; het komt allemaal voor.

Al bij meer dan 1500 soorten vogels en zoogdieren is namelijk homoseksueel paar- en broedgedrag waargenomen, waaronder bij olifanten, gorilla’s, pinguïns, leeuwen en gieren. Het draait niet alleen om seks; ook het samen grootbrengen van jongen door stellen van hetzelfde geslacht komt vaak voor, vooral onder vogelsoorten.

Lees ook: Willem en Paul vieren dat zij al 50 jaar in vrijheid homo kunnen zijn

Diversiteit
Verschillende seksuele voorkeuren, wisselend samengestelde paren, geslachtsveranderingen of juist het ontbreken van een geslacht: in het dieren-, planten- en microbenrijk komt het allemaal voor. Niet alleen seksuele voorkeur is heel divers, ook geslacht is een flexibel begrip in de natuur.

Veel bacteriën en schimmels hebben überhaupt geen geslacht, terwijl andere microben er juist een heleboel hebben. Daarnaast zijn er ook soorten die van geslacht kunnen veranderen, zoals de zwarte driebandanemoonvis (je weet wel, een clownvisje zoals Nemo). Ook in het plantenrijk is veel variatie te vinden. Er zijn planten die mannelijk of vrouwelijk zijn, en planten die man en vrouw tegelijk zijn. 

Rondleiding
Om de seksuele diversiteit van de natuur meer onder de aandacht te brengen, organiseert Artis speciale rondleidingen in de Pride week. De gratis rondleiding vindt plaats op 27 en 28 juli en 3 en 4 augustus en start om 14.00 uur bij de Apenrots in Artis.

Parade
De Canal Parade wordt op 3 augustus in de stad gevaren en is live te volgen via AT5.

Lees ook: EURO 2020 vaart mee in Canal Parade