Stad

NL
V

Metingen in Watergraafsmeer geven 45 graden aan: 'Het wordt steeds vaker heet'

23 juli 2019, 17.47 uur · Aangepast 26 juli 2019, 12.56 uur

Hoewel er vooral hoge temperaturen voor donderdag zijn voorspeld, was het vandaag in de zon ook al behoorlijk heet. Metingen in de Watergraafsmeer gaven 45 graden aan.

Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gebruikten de meetapparaten om de gevoelstemperatuur aan te duiden. Dat doen ze door de luchttemperatuur, intensiteit van de zon, windsnelheid én luchtvochtigheid te registreren. 

De onderzoekers zijn van mening dat iedereen een 'koelteplek' ter beschikking moet hebben. Dankzij de metingen kunnen ze zien waar deze zouden moeten komen. 

Lees ook: HvA-lector brengt temperatuur van de stad in kaart: 'Iedere 300 meter een koelteplek'

'Als stad moet je mensen wel de mogelijkheid geven om buiten te zijn, ondanks het warme weer', stelt Laura Kleerekoper, onderzoeker Hittebestendige Stad. 'De plek moet ook bereikbaar zijn voor ouderen. Dat is rond de 300 meter, een afstand die je binnen vijf minuten af kunt leggen.'

Extreem
Volgens haar is een van de meest effectieve maatregelen om hitte tegen te gaan de aanleg van groen. 'Het is wel moeilijk om te zeggen hoeveel groen je nodig hebt en waar dat nodig is.' 

Lees ook: Grofvuil in hele stad straks alleen op afspraak opgehaald

Daarom wordt er op zoveel mogelijk plekken in de Watergraafsmeer gemeten. De gevoelstemperatuur varieert van 30 graden in de schaduw tot 45 graden in de zon. 'Het zijn echt extreme temperaturen. En het wordt natuurlijk steeds vaker heet, dat is de klimaatverandering waar we het over hebben', concludeert Kleerekoper.