Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Veertig graden in de stad, maar nog geen hitterecord

24 juli 2019, 18.00 uur · Aangepast 24 juli 2019, 18.24 uur

Het was warm vandaag, heel warm zelfs: 35 graden was het zeker en misschien werd op een enkele plek de 40 ook wel aangetikt. Toch kunnen we niet van een officieel hitterecord spreken. Het meetstation, waar Amsterdam onder valt, staat namelijk helemaal niet in de stad.

Het dichtstbijzijnde officiële meetpunt van het KNMI is te vinden op Schiphol en daar werd het vandaag 'maar' 35,5 graden. Het record op Schiphol staat op 35,7 graden. Die temperatuur werd gemeten op 27 juli van het vorig jaar.

Verkoelende westenwind
Het 'regionale' hitterecord werd vanmiddag dus net niet gebroken. Volgens Weeronline.nl komt dat door de westenwind, die voor wat verkoeling zorgde.

Hoewel het rond Schiphol bij 35,5 graden bleef, werd het vandaag in de stad ongetwijfeld een paar graden warmer, maar dat is dus geen officieel record. Volgens een woordvoerder van Weeronline is het in stedelijke gebieden altijd een stuk warmer dan in dunbevolkte gebieden. 'Wegen en stenen in de stad houden warmte vast. Daarnaast waait het in Amsterdam veel minder dan buiten de stad'. Veertig graden is het volgens hem zeker geweest vandaag in de stad.

Lees ook: Metingen in Watergraafsmeer geven 45 graden aan: 'Het wordt steeds vaker heet'

Gemiddeld 36 graden
Weeronline verwacht dat het regionale hitterecord morgen wel wordt verbroken. Dan wordt het met gemiddeld 36 graden nog iets warmer dan vandaag en is er nauwelijks sprake van wind.