Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pride staat voor de deur: Pride Walk door de stad, rondleidingen en feesten

25 juli 2019, 13.00 uur · Aangepast 25 juli 2019, 13.39 uur · Foto: Pride Walk

Nog even en dan zal de stad weer gehuld zijn in regenboogkleuren, want Pride Amsterdam gaat dan officieel van start. Aandacht vragen voor mensenrechten en in het bijzonder de acceptatie en gelijkwaardigheid van LHBTIQ's, waar ook ter wereld. Maar ook vieren dat je kan zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. AT5 zet op een rijtje wat je deze periode kunt verwachten.

Het thema van de 24e editie van de Pride Amsterdam is 'Remember the past, create the future'. Het is namelijk een bijzonder jaar voor de internationale Pride-beweging, zo'n 50 jaar geleden braken er bij Café de Stonewall Inn in New York rellen uit nadat de politie de LHBTIQ+ bezoekers van het café jarenlang had getreiterd. In juni 1969 vocht het publiek van het café terug en dat was het startsein van de Pride-revolutie. 

Pride Walk
Zoals elk jaar wordt ook dit jaar de Pride-week afgetrapt met de Pride Walk. Met de mars wordt aandacht gevraagd voor de situatie van LHBTI+ in de landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht is opgenomen, zoals bijvoorbeeld Afghanistan, Eritrea en Indonesië. De Walk start op het Homomonument met diverse sprekers en optredens en zal rond half twee eindigen in het Vondelpark. De Walk zal live te zien zijn op AT5 en at5.nl/live vanaf 11.00 uur. 

Lees ook: Pride Walk wordt opgedragen aan vermoorde Russische lhbti-activiste

Om de seksuele diversiteit van de natuur meer onder de aandacht te brengen, organiseert Artis rondleidingen die zich richten op de verschillende seksuele voorkeuren, wisselende samengestelde paren en geslachtsveranderingen in het dierenrijk. De gratis rondleidingen vinden plaats op 27 en 28 juli en 3 en 4 augustus en start om 14.00 uur bij de Apenrots in Artis.

Roze filmavonden Mercatorplein
Voor het tweede jaar op rij vindt op het Mercatorplein in West de Open Air Cinema plaats met als hoogtepunt het gesprek met LHBTIQ+ activist en overlever van de Stonewall-rellen Victoria Cruz. Op 31 juli zal zij het hebben over de strijd die LHBTIQ+'ers hebben geleverd en nog steeds leveren. Na het gesprek, die plaatsvindt in het OBA Mercatorplein, zijn op het plein een korte film en de documentaire Paris is Burning te zien. De dag erna staat onder andere de film Greenbook op de planning.  

Lees ook: Expositie over biculturele lhbti-geschiedenis: 'We zijn buitengesloten'

Make your own porn
Het Amsterdam museum heeft samen met COC's Shakespeare club een vol programma dat begint op 31 juli. Zo staat er in de gratis toegankelijke museumstraat de Amsterdam rainbowdress, vinden er paneltalks plaats, bijvoorbeeld over de negatieve kanten van het online daten als biculturele queer. Ook is er een talentenjacht voor alleen de LHBTIQ+ community. Verder is er een workshop 'Make your own porn' voor hen die dat altijd al hebben willen doen. 

Garage Noord
Ook in Garage Noord doen ze flink mee aan de festiviteiten, zo zijn er de hele week verschillende feesten, waarvan de hele line-up volledig queer is en zijn er workshops. Beide georganiseerd door Dance With Pride. 

Benieuwd naar wat er verder te doen is? Neem dan even een kijkje op de website van Pride Amsterdam

Lees ook: Directeur Pride Amsterdam: 'Primark en Russische wodka krijgen bij ons geen boot'

Podium op de Dam
Het laatste weekend van de Pride-periode zal er een groot podium worden opgetuigd op de Dam. Het hele weekend kun je er diverse optredens verwachten. Op de slotdag zal ook Conchita Wurst optreden. In 2016 was ze nog ambassadeur van de Europride.

Live bij Canal Parade
Op zaterdag 3 augustus zijn de befaamde boten weer te bewonderen die varen door de Amsterdamse grachten. De stad vult zich verder met kleurrijke feestgangers. De dag wordt gevierd met vele optredens en feesten en dat is uiteraard de hele dag live te volgen op AT5.

Op 25 en 26 juli is ook de tweedelige serie over de Amsterdamse Ballroom-scene te zien op AT5. Tijdens de Ballroom evenementen komt de LHBTIQ+ community samen om te dansen, te voguen en catwalks te lopen. Ook met De Straten van Amsterdam zijn we de Amsterdamse LHBTIQ+ geschiedenis ingedoken, met onder andere een special over de Reguliersdwarsstraat.