Stad

Staatssecretaris over crisis AEB: 'Instellen vuilnis-importplafond is mogelijkheid'

26 juli 2019, 11.23 uur · Aangepast 27 juli 2019, 08.53 uur

Whatsapp

Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) sluit niet uit dat de import van afval uit het buitenland wordt begrensd. Het is een van de opties die worden besproken om het wegvallen van de de verwerkingscapaciteit bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) op te vangen.

'Als er niet snel maatregelen worden genomen, kan er over enkele dagen op veel plaatsen geen afval meer worden opgehaald', zo waarschuwde Fons Potters van de Vereniging van Afvalbedrijven gisteren. Zelf stelde de vereniging voor om dan maar een 'vuilnis-plafond' in te stellen. 

'We willen dat, totdat er een duidelijke oplossing is in Amsterdam, er in elk geval minder buitenlands afval naar Nederland wordt geïmporteerd voor enkele maanden', aldus Potters.

Lees ook: Branche waarschuwt: 'Ophaal van huisvuil in gevaar als er geen duidelijkheid komt over AEB'

Ook de gemeente kon zich in dit voorstel vinden. 'Op die manier ontstaat op korte termijn meer ruimte om afval te verwerken bij alle afvalverwerkers in Nederland', stelde een woordvoerder. Daarom werd er een oproep gedaan aan de staatssecretaris om dit mogelijk te maken. 

Verantwoordelijkheid
Een woordvoerder van Van Veldhoven vertelt vandaag aan AT5 dat het idee in elk geval wordt besproken. 'We brengen nu alle mogelijke oplossingen in kaart.' Wel benadrukt de staatssecretaris dat de verantwoordelijkheid voor het AEB vooral bij Amsterdam ligt. 

De staatssecretaris verklaart: 'Amsterdam is in the lead. Maar natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk een oplossing voor dit probleem. Daarom sta ik in nauw contact met de gemeente en provincie.'

Whatsapp