Start van hoofdcontent

Stad

nl

Provincies schieten Amsterdam te hulp bij afvalcrisis

26 juli 2019, 18.04 uur · Aangepast 26 juli 2019, 21.38 uur

De gemeente gaat een gedeelte afval van het Afval Energie Bedrijf (AEB) tijdelijk storten in Nauerna (Noord-Holland) en Lelystad (Flevoland). Een directe afvalcrisis is daarmee afgewend.

Door meerdere problemen bij het AEB dreigde de verwerking van Amsterdams bedrijfsafval vast te lopen. Ook waren er zorgen over het ophalen van afval in de openbare ruimte.

Om die reden springen de twee provincies bij. De afspraken die de gemeente over de tijdelijke stort van bedrijfsafval heeft gemaakt, moet de druk op de landelijke afvalverwerkingsketen in elk geval de komende weken verlichten.

Lees ook: Inzameling grofvuil vertraagd door problemen bij AEB

Verscherpt toezicht
Bij het afvalverwerkingsbedrijf is het al langer onrustig. Zo kon het bedrijf de veiligheid van medewerkers in de fabriek niet meer garanderen. Hierdoor staat het bedrijf sinds februari vorig jaar onder verscherpt toezicht van de Omgevingsdienst. Een paar weken geleden lekte uit dat het bedrijf op omvallen staat en bijna failliet is. 

Door de onveilige situatie binnen het bedrijf werd het overgrote deel van de afvalverbranding stilgelegd en liep het bedrijf meer inkomsten mis. Om het AEB te redden hebben de gemeente en banken samen 16 miljoen euro aan steun toegezegd, zodat het afvalbedrijf de lopende rekeningen kan betalen.

Lees ook: Gemeente en banken schieten AEB met miljoenen te hulp

Voorwaarden garantstelling
Een van de voorwaarden was dat een huidige commissaris van de raad van commissarissen van het AEB moest vertrekken en dat er twee nieuwe leden worden aangesteld. Ook moest er een 'herstructureringsmanager' komen, die gaat kijken in welke vorm het AEB door gaat. Eerder meldde AT5 dat de gemeente het AEB in de huidige vorm opgeeft.

De garantstelling van de gemeente was voornamelijk bedoeld om de huidige problemen te verlichten. De herstructurering en een aangekondigd onderzoek moeten de problemen op lange termijn blootleggen en oplossen.