Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ondernemers vrezen éénrichtingsverkeer Eerste Van Swindenstraat: 'Het geeft narigheid'

26 juli 2019, 18.36 uur · Aangepast 26 juli 2019, 19.38 uur

Dat de Eerste Van Swindenstraat een opknapbeurt krijgt, daar is iedereen in de buurt content mee. Maar Stadsdeel Oost wil bij de herinrichting ook éénrichtingsverkeer realiseren en dat zien ondernemers van de straat met vrees tegemoet. Want éénrichtingsverkeer, menen zij, dat kost klanten.

In januari en februari werd al geëxperimenteerd met éénrichtingsverkeer in de straat. Volgens Peggy Ramzan-Wong Fat, die een schoonheidssalon en parfumerie heeft in de straat, gaf dit alleen maar 'narigheid' voor haar als ondernemer. 'Mensen blijven weg. De bereikbaarheid is heel erg slecht', vertelt zij. 

Ook Joan Windzak van Educulture, een zaak voor kinderboeken en speelgoed, heeft geen goed woord over voor het plan. 'Klanten die hier wilden parkeren, maar dat niet konden, die moesten helemaal aan het eind van de straat gaan parkeren', zegt Windzak. 'Je kunt niet inschatten hoeveel mensen gewoon weg zijn gegaan en niet terug zijn gekomen, omdat zij geen parkeerplek konden vinden.'

'Eenderde minder omzet'
De ondernemers zeggen ook aanzienlijk minder omzet te hebben gedraaid tijdens de proef met éénrichtingsverkeer. Zo zette juwelier Arjo Stork in januari en februari een kwart tot een derde minder om dan in de maanden ervoor of erna.

Stork: 'Van andere ondernemers heb ik het ook gehoord: éénrichtingsverkeer gaf omzetverlies. Nu kun je ook zeggen: het ligt ergens anders aan. Maar voor ons is het 99% zeker dat het aan de proef lag.'

Impuls
Stadsdeel Oost laat in een reactie aan AT5 weten het te betreuren, als het zo is dat ondernemers tijdens de proef omzet misliepen. Maar dat de straat er met éénrichtingsverkeer op vooruit gaat, daar blijft het stadsdeel van overtuigd.

'Om de Eerste Van Swindenstraat voor het winkelende publiek aantrekkelijk te maken, is het belangrijk dat we een openbare ruimte creëren die uitnodigt om prettig te winkelen en meer aantrekkelijke ruimte biedt om in de straat te verblijven. Deze herinrichting, in combinatie met de andere inzet van het stadsdeel voor de Dapperbuurt, moet leiden tot een impuls voor alle betrokkenen', aldus een woordvoerder van het stadsdeel.

Einde oefening
De ondernemers zijn niet overtuigd en vrezen het ergste voor hun zaken. Windzak: 'Als we dezelfde verliezen lijden die we ook in januari en februari tijdens de proef hebben geleden, dan denk ik dat het alleen maar slechter wordt en dat we het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Dan is het einde oefening.'

In het najaar wordt het voorlopige ontwerp van de herinrichting gepresenteerd. Als éénrichtingsverkeer daar in is meegenomen, zijn de ondernemers van plan daar tegen in bezwaar te gaan.