Start van hoofdcontent

Stad

nl

Noodoplossing ophalen grofvuil kost gemeente mogelijk tonnen extra

27 juli 2019, 08.00 uur · Aangepast 27 juli 2019, 08.23 uur

De extra maatregelen die de gemeente neemt om ophalen van grofvuil weer op schema te krijgen, kost de gemeente mogelijk tonnen extra.

Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten na vragen van AT5. Door de problemen bij het AEB werd grofvuil begin deze week later opgehaald dan normaal. De gemeente heeft twee afvalverwerkingsbedrijven, Paro en Union, moeten inhuren om het grofvuil te verwerken. De twee bedrijven zullen de verwerking in ieder geval op zich nemen tot duidelijk wordt wat er met het AEB gaat gebeuren.

Lees ook: 'Gemeente geeft het AEB in huidige vorm op'

De gemeente heeft een contract met recyclebedrijf Renewi dat normaal gesproken het grofvuil verwerkt. Daar betaalt Amsterdam het bedrijf 'vier à vijf ton' op maandbasis voor, zegt een gemeentewoordvoerder.

Dubbel of meer betalen
Het afval dat Renewi overhoudt na het recyclen van het grofvuil, ging normaliter naar het AEB. Door de problemen bij de afvalverwerker, blijft Renewi nu met dat afval zitten en neemt het daarom het grofvuil niet meer aan. De gemeente wil daarom onder de financiële afspraken met Renewi uit, maar het is volgens de woordvoerder nog niet zeker of dat kan. Lukt dat niet, dan betaalt de gemeente dus dubbel voor het ophalen van grofvuil.

Maar dat bedrag kan ook nog hoger uitvallen. Omdat de nood hoog was, had de gemeente een slechte onderhandelingspositie en kan het zijn dat Paro en Union uiteindelijk meer betaald krijgen, zo stelt de woordvoerder.

Lees ook: Inzameling grofvuil vertraagd door problemen bij AEB

Het bedrag voor het ophalen van grofvuil komt bovenop eerder aangekondigde financiële steun voor het AEB. De gemeente staat voor zes miljoen euro extra garant en betaalt 6,2 miljoen voor eerder openstaande rekeningen. Gisteren werd bekend dat twee provincies de gemeente te hulp schieten bij de verdere verwerking van het afval.