Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

AT5 was live bij de Pride Walk: 'Dit is echt ons feestje'

27 juli 2019, 08.46 uur · Aangepast 1 augustus 2019, 09.20 uur

Amsterdam gaat vanaf vandaag weer gehuld in regenboogkleuren. De Pride-week is begonnen, en die start vandaag met de Pride Walk.

De Pride Walk is een protestmars, waarmee aandacht gevraagd wordt voor de situatie van LHBTI+ in landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht is opgenomen, zoals bijvoorbeeld Afghanistan, Eritrea en Indonesië.

Jelena Grigorjeva
Dit jaar wordt de mars opgedragen aan Jelena Grigorjeva, de Russische LHBTI-activiste die afgelopen zondag werd vermoord. Een foto van Grigorjeva zal voor de demonstratie uit worden gedragen.

Grigorjeva was vaak aanwezig bij protesten en manifestaties voor homorechten in Rusland, waarvoor ze al langere tijd doodsbedreigingen ontving. Bij die protesten droeg ze borden met teksten als: 'In Rusland zijn meer dan vijf miljoen mensen gay. Vanwege gestoordheid en haat moeten ze in het geheim leven.'

Pride 2019 op AT5
AT5 besteedt veel aandacht aan de Amsterdam Pride. De tocht vandaag is ook via de social-kanalen van AT5 te volgen. Ook de Canal Parade, volgende week, is live via AT5 te volgen. Meer over de Pride 2019 lees je hier of op onze dossierpagina.