Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema reikt penning uit aan Hans Verhoeven voor zijn inzet voor LHBTIQ+

27 juli 2019, 11.34 uur · Aangepast 27 juli 2019, 18.25 uur

Voorafgaand aan de Pride Walk, heeft burgemeester Halsema zojuist de Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt aan Hans Verhoeven. Dit vanwege zijn inzet voor de LHBTIQ+-gemeenschap.

De uitreiking kwam als een totale verrassing voor Verhoeven. Femke Halsema was bezig met haar speech voorafgaand aan de protestmars van het Homomonument naar het Vondelpark, toen ze zich ineens tot hem wendde.

'Vandaag zal Rutger Groot Wassink de Amsterdam Pride bijschrijven op de lijst met immaterieel erfgoed. Daarmee vereeuwigen we onze Pride. En dat is niet alleen een eer, maar ook een opdracht. Het is een opdracht om vrijheid te verdedigen. En een van die verdedigers is Hans Verhoeven', maakte ze het bruggetje. 

Veel betekend
'Hans staat niet langs de kant te zeiken, maar stroopt z'n mouwen op. Hij ligt ergens wakker van en komt dan in actie', karakteriseerde de burgemeester Verhoeven. Verhoeven reageerde verrast en geëmotioneerd. 'In gedachte voor wie we lopen, draag ik deze penning op aan Jelena', zei hij. Daarmee verwees hij naar Jelena Grigorjeva, de Russische LHBTI-activiste die afgelopen zondag werd vermoord en aan wie de hele Pride Walk dit jaar is opgedragen.

Hans Verhoeven is sinds de jaren tachtig zeer actief in de Amsterdamse LHBTIQ+ gemeenschap. Zo organiseert hij al jarenlang de Pride Walk, waarop hij ook internationaal de aandacht heeft weten te vestigen. Verhoeven nam in 1992, samen met internationale activisten, het initiatief tot de Europride die hij, na Londen en Berlijn in 1994 in Amsterdam organiseerde.

De penning
De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam.

Pride 2019 op AT5
AT5 besteedt veel aandacht aan de Amsterdam Pride. De tocht vandaag is te volgen via AT5, de livestream en via de social-kanalen van AT5. Ook de Canal Parade, volgende week, is live via AT5 te volgen. Meer over de Pride 2019 lees je hier of op onze dossierpagina.