Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester Halsema wil optreden tegen verkoop lachgas

29 juli 2019, 14.29 uur · Aangepast 29 juli 2019, 15.04 uur

In uitgaansgebieden in de stad worden 's nachts massaal ballonnetjes met lachgas verkocht. Door de huidige regelgeving kunnen de politie en handhavers hier moeilijk tegen optreden. Dit is een doorn in het oog van burgemeester Halsema, die gaat onderzoeken welke juridische mogelijkheden er zijn om tegen de verkoop op te treden.

Lees ook: Uitgaansplekken bezaaid met lachgasballonnen: 'Het is een teringzooi!'

Verkopers, zoals het Amsterdamse bedrijf Ufogas, maken gebruik van mazen in de wet. Als 'koeriersbedrijf' mag je een kwartier doen over de 'levering' van een bestelling, schrijft Het Parool. Als er vervolgens weer opnieuw een bestelling wordt geplaatst, gaat dat kwartier opnieuw in. Op die manier kunnen de bakfietsen waarvandaan de ballonnen worden verkocht, langere tijd op een verkoopplek blijven staan. 

Lees ook: Is lachgas een onschuldig roesmiddel of moet het gebruik worden tegengegaan?

Halsema wil gaan kijken wat de impact is van de handel in lachgasballonnen in gebieden als de Wallen, het Rembrandtplein en het Leidseplein. Tegelijkertijd wordt onderzocht of er juridische middelen er zijn om meer grip te krijgen op de verkoop. Een van de mogelijkheden is om lachgas uit de warenwet te halen en in de opiumwet te plaatsen.

Burgemeester Halsema ziet dat als de meest logische en effectieve oplossing, laat een woordvoerder weten. Hiervoor moet de wet echter wel landelijk worden aangepast. 

Lees ook: Minister Grapperhaus wil in gesprek over verbod op lachgas