Stad

Drie leden RvC van AEB, waaronder de voorzitter, stappen op

29 juli 2019, 16.57 uur · Aangepast 29 juli 2019, 17.52 uur

Het AEB wordt financieel gesteund door de gemeente en banken met 16 miljoen, mits het bestuur op de schop gaat. Dat was een van de voorwaarden die de gemeente vorige week stelde. Nu stappen drie van de vier leden van de huidige Raad van Commissarissen (RvC) op en zijn er twee nieuwe commissarissen aangesteld.

De steun die AEB krijgt is om er onder andere voor te zorgen dat het afval in de stad gewoon opgehaald en verwerkt kan blijven worden, maar hiervoor werd wel een aantal voorwaarden gesteld. 

Lees ook: Gemeente en banken schieten AEB met miljoenen te hulp

Eén van de voorwaarden was dat ter versterking van de huidige raad van commissarissen twee nieuwe door de gemeente aangedragen commissarissen zouden worden aangesteld. Eén commissaris is al per 22 juli toegevoegd aan het team, de ander zal op korte termijn volgen, zo meldt de gemeente. 

Drie in plaats van één
Die voorwaarde betekende ook dat er van de huidige RvC één lid zou moeten aftreden. Een raad van commissarissen mag namelijk maar uit vijf leden in totaal bestaan en het AEB had er al vier. De twee door de gemeente aangestelde commissarissen brengen het totaal dus op zes.

Nu blijkt dat drie van die vier bestaande commissarissen zelf al willen aftreden, waaronder ook de voorzitter. Dat zal gefaseerd en in overleg gebeuren. 'We begrijpen dat ze opstappen, en verwachten dat dit gaat helpen om de komende weken de toekomstscenario's uit te werken', legt een woordvoerder van de gemeente uit. Maar ondertussen moet de gemeente dus wel weer op zoek naar nieuwe leden van de RvC. 

Plan B
Een andere voorwaarde voor de financiële steun was het aanstellen van een herstructureringsmanager, die orde op zaken zou moeten stellen binnen AEB. Die is sinds 22 juli ook al aan de slag en 'volop bezig', licht de woordvoerder toe. Ook heeft de gemeente nu inzage in de boeken van de afvalverwerker, wat ook een voorwaarde was.

De nieuwe raad van commissarissen gaat onder leiding van die herstructureringsmanager nu de mogelijke toekomstscenario's bekijken. Om ervoor te zorgen dat de komende tijd de afvalverwerking en warmtelevering gewoon door kan blijven gaan, mocht er wat misgaan, wordt er ondertussen ook aan een plan B gewerkt. 

Lees ook: Branche waarschuwt: 'Ophaal van huisvuil in gevaar als er geen duidelijkheid komt over AEB'