Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vertragingen bij werkzaamheden aan Amstelveenlijn

31 juli 2019, 14.20 uur · Aangepast 31 juli 2019, 14.33 uur · Foto: Gé Dubbelman

Verschillende werkzaamheden aan de Amstelveenlijn hebben de laatste weken vertraging opgelopen. Aannemerscombinatie VITAL onderzoekt momenteel welke gevolgen dit heeft voor de overige werkzaamheden en probeert het werk in te lopen.

Sinds 14 juli wordt er anderhalve maand intensief gewerkt aan de vernieuwing van de Amstelveenlijn. Tramlijnen 5 en 6 tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen liggen er de gehele periode uit. De Vervoerregio gaat er vooralsnog van uit dat de lijnen volgens planning op 26 augustus in gebruik worden genomen.

Asbest
Tijdens sloopwerkzaamheden bij halte Uilenstede is het werk onlangs stilgelegd na de vondst van asbest tussen de perronplaten en het betonnen dak van de lift. 'Het werk is toen direct stilgelegd en de asbest is door een speciaal asbestverwijderingsbedrijf weggehaald', aldus de Vervoerregio. Door het oponthoud wordt de nieuwe lift nu anderhalve week later ingehesen dan gepland.

Lees ook: Amstelveenlijn twee jaar op de schop: dit gaat er gebeuren

Vertragingen
Ook bij het Amstelveense kruispunt Zonnestein zijn er problemen ontstaan. Er kon daar niet op tijd worden begonnen met de graafwerkzaamheden, vanwege problemen met de retourbemaling (terugpompen van grondwater red.). 'De vertraging door de stroeve start is deels teniet gedaan onder andere omdat er meer graafmachines ingezet zijn. VITAL blijft hard aan het werk om de opgelopen vertraging in te lopen', aldus de Vervoerregio.

Bij de haltes Onderuit en Oranjebaan duren de sloopwerkzaamheden 'iets langer' dan gedacht vanwege de betondikte.

'Gigantische operatie'
De vertragingen hebben volgens de Vervoerregio vooralsnog geen effect op de opleverdatum van het project. Volgens de aannemer is het project in zes weken voor Nederlandse begrippen 'een gigantische operatie'. Tijdens de zomerperiode wordt er vanaf 07.00 uur 's ochtends tot 23.00 uur 's avonds gewerkt, plus een aantal nachten.