Stad

Venetië wil samen met Amsterdam strijden tegen cruiseschepen

2 augustus 2019, 14.16 uur · Aangepast 3 augustus 2019, 20.17 uur

Whatsapp

Venetië roept Europese havensteden, waaronder Amsterdam, op om samen te werken op het gebied van cruisetoerisme. Er zou een gezamenlijk plan tegen de negatieve gevolgen van cruiseschepen voor het milieu moeten komen.

Dat meldt The Local. Cruiseschepen worden in Venetië al langer als een vijand beschouwd. De Italiaanse stad is al jaren een veel gekozen stop bij cruisereizen, ondanks dat het een relatief kleine stad is. Begin juni gingen duizenden Italianen de straat op om te protesteren tegen cruiseschepen. Aanleiding was een incident waarbij een schip een kade en een rondvaartboot ramde. Het was zeker niet het eerste incident in Venetië.

Cruiseschepen werden eind juni officieel verboden in Venetië, maar doordat cruiseschepen even verderop aanmeren is er nog steeds overlast van cruisetoerisme. Pino Musolino, voorzitter van de plaatselijke havenautoriteit, schreef daarom een brief aan andere Europese cruisebestemmingen zoals Amsterdam, Barcelona, Marseille en Dubrovnik.

Toeristenbelasting
In 2017 meerden In Amsterdam 52 cruiseschepen aan, goed voor een uitstoot van 6955 kilo zwaveldioxide, blijkt uit cijfers van RTL Nieuws. Sindsdien zijn er maatregelen genomen die het aantal cruiseschepen zullen doen afnemen. Vanaf 1 januari van dit jaar betalen cruisetoeristen een toeristenbelasting van 8 euro.

Lees ook: Cruiseschepen laten Amsterdam links liggen door toeristenbelasting

Veel grote rederijen hebben besloten niet langer in Amsterdam aan te leggen. Rotterdam wordt vaak als alternatief gekozen. Ook zijn er vergaande plannen om de Passenger Terminal te verplaatsen naar een plek die verder buiten de stad ligt. Het stadsbestuur werkt momenteel nog steeds aan die plannen.

Zwaveluitstoot
'Het groeiend aantal vaartuigen, hun impact voor het milieu en de overlast van het toenemend aantal toeristen creëren een conflictsituatie', schrijft Musolino in de brief aan het Amsterdamse stadsbestuur. Naast de overlast van de grote hoeveelheid toeristen die cruiseschepen vervoeren, zijn er ook gevaren voor de omgeving.

Zo hebben de golven die cruiseschepen maken de fundamenten van Venetië aangetast. Marseille kampt met een toename in smog door de cruiseschepen. De schepen stoten namelijk grote hoeveelheden zwavel uit. Musolino wil deze gevolgen aanpakken door samen met andere steden de cruisemaatschappijen te dwingen zich aan hun voorwaarden te houden. 

Het is niet bekend of de gemeente bereid is de samenwerking aan te gaan om verdergaande maatregelen te nemen. AT5 heeft het stadsbestuur om een reactie gevraagd, maar die kon nog niet gegeven worden.

Whatsapp