Start van hoofdcontent

Stad

nl

Waterschap niet blij met tijdelijk opslag rioolslib: 'We staan met de rug tegen de muur'

2 augustus 2019, 18.00 uur · Aangepast 2 augustus 2019, 19.51 uur

Waternet gaat tijdelijk rioolslib opslaan in het Westelijk Havengebied. Door problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) kan dat afval niet worden verbrand, maar het moet wel ergens heen en de andere depots zijn bijna vol. Daarom zal het rioolslib vanaf half september worden opgeslagen in een groot depot aan het einde van de Ruijgoordweg. Omliggende bedrijven zijn bang voor stank, maar dat valt volgens locodijkgraaf Peter Smit wel mee.

'Het ruikt een beetje naar natte bosgrond, het valt mij persoonlijk mee', aldus Smit, die een emmer vol vers slib heeft meegenomen. In die emmer zit organisch restmateriaal dat overblijft na het zuiveren van afvalwater. Dagelijks moeten er acht vrachtwagenladingen slib afgevoerd worden. Vanaf half september rijden die vrachtwagens naar het nieuwe bovengrondse depot in het Westelijk Havengebied. 

Dikke korsten
'Als we het tijdelijk gaan opslaan, dan weten wij ook niet precies wat er gaat gebeuren. Daar hebben wij ook geen ervaringen mee', zegt Smit. Wanneer het slib langer in de zon ligt zal er een dikke korst ontstaan, waardoor de geur verder afneemt. Althans, daar gaat Waternet van uit.

Lees ook: Waterschap bouwt met spoed nooddepot voor rioolslib AEB in Westelijk Havengebied

De opslag in de haven is geen langetermijnoplossing. Het nooddepot heeft een opslagcapaciteit voor ongeveer een jaar, maar daarna moet het worden weggehaald en verwerkt. 'Het ligt daar veilig voor de tijd waarvoor het is bedoeld, maar de structurele landelijke oplossing moet er uiteindelijk voor zorgen dat het verwerkt wordt, of ergens anders gestort. (...) Maar we staan tijdelijk wel met de rug tegen de muur dat we hier voor moeten kiezen.'

Miljoenen extra
Het is nog onduidelijk of en wanneer die landelijke oplossing er gaat komen. In de tussentijd blijft de gemeente in gesprek met het AEB en andere belanghebbende partijen. Onlangs werd al bekend dat er miljoenen extra in het noodlijdende bedrijf gestoken worden.

Meer verhalen over de problemen rond het Afval Energie Bedrijf vind je terug op onze dossierpagina.