Stad

NL
V

Canal Parade bezoeken? Dit moet je weten over de route, afzettingen, plaskruizen en meer

2 augustus 2019, 21.00 uur · Aangepast 3 augustus 2019, 14.39 uur

Wie zaterdag de Canal Parade wil bezoeken kan naast tachtig boten en een feestelijke stemming ook rekenen op ongekende drukte en afzettingen. Handig dus om te weten hoe laat de botenparade begint en waar je, bijvoorbeeld, even kan plassen.

De Canal Parade vaart vanaf het Oosterdok langs de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht naar het Westerdok. Het programma van de Canal Parade begint om 12.30 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur.

Vanaf 11.00 uur zijn de straten van de gehele vaarroute afgesloten voor verkeer. Ook de Keizersgracht is aan de kant van de Prinsengracht afgesloten voor vervoer. Rond 18.30 uur worden de afzettingen weer opgeheven.

Lees ook: LHBTI-activiste van het eerste uur Victoria Cruz (72) eregast tijdens Pride

Instortingsgevaar op kades
Bezoekers die met hun boot naar de Pride willen komen, hebben voortaan een Pride Vignet nodig. Ook mogen boten langs de kant maximaal 10 meter lang zijn. Daarnaast zijn er delen van de kades afgezet vanwege instortingsgevaar. Verder is versterkte muziek langs de route en op de wal dit jaar niet meer toegestaan, om zo het geluidsoverlast in de omgeving te beperken.

Voor de botenparade en de straatfeesten op 2 en 3 augustus worden er 300 toiletten in de stad geplaatst: 120 plaskruizen en 180 toilethokjes. Ook dit jaar is de digitale kaart beschikbaar, waarop te zien is waar alle toiletten staan.

Lees ook: Geen versterkte muziek meer langs route Canal Parade

Japanse en politieke boot
Er doen in totaal tachtig boten mee. Dit jaar vaart voor het eerst een Japanse boot mee. Ook is er een politieke boot, met daarop vertegenwoordigers van D66, VVD, SP en de PvdA. GroenLinks wilde niet plaatsnemen op deze gezamenlijke boot. Een overzicht van alle deelnemers vind je hier

AT5 zendt de Canal Parade zoals ieder jaar live uit: de uitzending begint om 12.40 uur en is ook te volgen via de livestream op de site.

De route van de Canal Parade: