112

Agenten dachten aan aanslag bij 'suicide by cop' Nederlandsche Bank

3 augustus 2019, 08.16 uur · Foto: Inter Visual Studio / Rowin van Diest

Whatsapp

De twee agenten, die begin dit jaar de 31-jarige Michael Fudge doodschoten bij De Nederlandsche Bank, hielden op het moment van de melding serieus rekening met een terroristische aanslag. Na onderzoek kwam het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat het om 'suicide by cop' ging.

Dat zeggen de agenten tegen De Volkskrant. De schietpartij vond op 6 februari in de avond plaats. De politie reageerde die avond rond 19:15 uur op een melding van de marechaussee. Medewerkers van de bank werden bedreigd door een man en op één van hen zou zijn geschoten.

Terroristisch incident
De agenten hielden, vanwege onder meer de locatie, de aard van de melding en omdat de stad al langer voorbereid is op een aanslag, serieus rekening met een terroristisch incident.

Lees ook: Politie schiet man neer bij De Nederlandsche Bank

Toen de agenten ter plaatse waren, leek Fudge zich in eerste instantie over te geven. Maar op het moment dat de man zich gewonnen leek te geven, trok hij een pistool. De agenten hoorden daarop twee luide knallen. Fudge kwam daarna met het wapen in zijn hand op hen afrennen. De agenten vonden de situatie zo bedreigend, dat ze hem doodschoten.

Nepwapen
Na onderzoek kwam het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat Fudge een nepwapen bij zich had. Hij was er die avond op uit om door de politie te worden doodgeschoten. De moeder van de man vertelde al eerder dat haar zoon al langer met het plan rondliep om door 'suicide by cop' een einde aan zijn leven te maken.

Kritiek
Gemeenteraadslid Sylvana Simons uitte na de schietpartij veel kritiek op het handelen van de agenten. Zij sprak over buitensporig politiegeweld. De agenten zeggen geraakt te zijn door haar uitlatingen. De agenten praten sinds het schietincident met een psycholoog.

Lees ook: Schietpartij Nederlandsche Bank: OM heeft aanwijzingen voor 'suicide by cop'

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar het optreden van de agenten. Er is vast komen te staan dat er correct gehandeld is.

Wilt u praten over zelfdoding of wilt u hulp op dit gebied? Bel 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Of neem contact op via 113.nl.

Whatsapp