Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

SP is enthousiast over uitgestoken hand Venetië en wil cruiseschepen verbieden

3 augustus 2019, 22.19 uur · Aangepast 6 augustus 2019, 11.56 uur · Foto: Peter Eijking

De SP wil dat Amsterdam het aanbod van Venetië om samen cruiseschepen tegen te gaan accepteert. De partij spreekt zelfs van een verbod op de schepen in de stad.

Dat blijkt uit raadvragen van raadsleden Tiers Bakker en Erik Flentge. De voorzitter van de Venetiaanse havenautoriteit riep afgelopen week in een brief aan acht populaire cruisebestemmingen, waaronder Amsterdam, op om samen te werken tegen de negatieve gevolgen van cruisetoerisme. Hierbij gaat het niet alleen om overlast van de vele toeristen, maar ook gevolgen voor milieu en infrastructuur. 

Lees ook: Venetië wil samen met Amsterdam strijden tegen cruiseschepen

Die oproep is bij de SP met veel enthousiasme ontvangen en de raadsleden roepen het stadsbestuur op een dergelijke samenwerking aan te gaan. 'Deze grote commerciële toeristenflats passen niet bij onze stad en moeten wat de SP betreft uiteindelijk volledig uit de stad worden gebannen', zo is de partij stellig. 

'Net zo veel als miljoenen auto's'
Net als Venetië maakt de SP zich niet alleen zorgen om de toeristen die met de schepen meekomen. 'Cruiseschepen vervuilen enorm. Als het op CO2 aankomt zelfs net zo veel als miljoenen auto’s. Vele Amsterdammers ondervinden daarvan dagelijks de negatieve gevolgen.'

Gisteren kon het stadsbestuur nog niets zeggen over een eventuele internationale samenwerking. Per 1 januari van dit jaar betalen cruisetoeristen een belasting van acht euro, waardoor veel rederijen elders aanmeren. Ook zijn er plannen om de Passenger Terminal te verplaatsen naar een locatie buiten de stad. Een woordvoerder van Havenwethouder Udo Kock gaf aan dat er verder voorlopig geen nieuwe maatregelen op de planning staan.