Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA en Denk willen 'culturele sensitiviteit' belangrijker maken bij sollicitaties politie

6 augustus 2019, 09.14 uur

De PvdA en Denk willen dat het aantal agenten met een niet-westerse achtergrond bij de politie stijgt. De partijen hebben het stadsbestuur schriftelijke vragen gesteld.

Vorige week bleek dat het percentage agenten met een niet-westerse achtergrond is in heel Nederland is teruggelopen naar 6 procent. Dat was in 2009 nog 6,8 procent. In Amsterdam ligt het percentage agenten met niet-westerse achtergrond nu op 11 procent.

Lees ook: Politie gaat etniciteit nieuwe agenten registreren

Niet wenselijk
'De fracties van de PvdA en Denk zijn van mening dat deze ontwikkeling bij het politiekorps niet wenselijk is', schrijven de raadsleden Sofyan Mbarki en Mourad Taimounti. 'In de ogen van de PvdA en Denk is een politiekorps dat een goede afspiegeling is van de maatschappij in het werkgebied essentieel voor het veilig en leefbaar houden van het werkgebied.'

De twee raadsleden zeggen dat de Amsterdamse politie het doel heeft om minimaal 50 procent nieuwe aspiranten per klas te werven met een niet-westerse achtergrond. 'Wordt dit doel bereikt? Zo ja/nee, hoe is de voortgang?', vragen ze aan het stadsbestuur.

Lees ook: Allochtonen willen niet bij politie werken: 'Slecht imago, grapjes over afkomst'

Doorstroom
Ook zeggen Mbarki en Taimounti dat ze hebben gehoord dat verschillende hooggeplaatste politieagenten met een niet-westerse achtergrond de Amsterdamse politie de afgelopen tijd hebben verlaten of gaan verlaten. Dit zou komen omdat er bij andere teams in Nederland kansen worden geboden 'op doorstroom die ze lokaal niet hebben gekregen of konden krijgen'.

Beide raadsleden willen weten of dit verhaal klopt. Ook willen ze weten of er exit-gesprekken zijn gevoerd met deze medewerkers en welk beeld daaruit naar voren komt. Daarnaast willen ze meer informatie over de doorstroom en uitstroom van politieagenten met een niet westerse-achtergrond over een langere periode. 

Lees ook: Ophef om politievacature Wallengebied: 'Schandalig dat politie nog discussieert over diversiteit'

De partijen pleiten ervoor om de competentie 'culturele sensitiviteit' belangrijker te maken in het sollicitatieproces bij de politie. Dat zou op lange termijn bevorderend kunnen werken voor de 'cultuursensitiviteit en dus de culturele diversiteit' bij de Amsterdamse politie.