Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsdeel overwoog gekraakt pand te laten stutten

7 augustus 2019, 07.03 uur · Aangepast 7 augustus 2019, 08.48 uur · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

De eigenaar van het dit weekend gekraakte pand aan de Van 't Hofflaan in de Watergraafsmeer is kwaad op stadsdeel Oost. Het stadsdeel overwoog namelijk om het pand, vanwege de kraakactie, te laten stutten.

Tegen De Telegraaf vertelt de man dat het stadsdeel wilde dat er stutpalen werden geplaatst, zodat het veilig werd voor de krakers. 'Ik zou de kosten daarvan moeten dragen. Ik ontplofte zowat. Het enige wat ik wilde was ontruimen van het pand zodat ik verder kon met de renovatie.'

Een woordvoerder van het stadsbestuur zegt vanochtend dat het alleen ging om een verzoek om in het pand te kijken of er stutpalen geplaatst moesten worden. Of daar kosten aan verbonden waren kon hij niet zeggen. Stadsdeel Oost laat weten pas later vandaag te kunnen reageren.

Lees ook: Pand gekraakt in de Watergraafsmeer

Niet veilig
De politie liet maandag al weten dat door de brandweer was geconstateerd dat het pand niet veilig was en dat de krakers was 'geadviseerd' om niet in het pand te verblijven. Toch was er toen nog geen sprake van een op handen zijnde ontruiming.

De eigenaar zou in eerste instantie van de politie te horen hebben gekregen dat er niet meteen ontruimd werd. De verbouwing van het pand lag namelijk stil vanwege bezwaren van buren en er wordt in de stad niet 'ontruimd voor leegstand'. 

Treurig dieptepunt
Forum voor Democratie-raadslid Annabel Nanninga, die net als de VVD het stadsdbestuur eerder deze week om opheldering over de kraakactie vroeg, laat aan de krant weten verbijsterd te zijn. 'Omdat het linkse college en de linkse burgemeester weigeren het kraakverbod te handhaven, blijft allerlei gespuis panden stelen. Dat het stadsdeel nu verzonnen heeft dat er op kosten van de eigenaar verbouwd moet worden ten behoeve van deze dieven, is het treurige dieptepunt.'

'Er lag een plan om te gaan kijken of er gestut kon worden, uiteindelijk hebben het stadsbestuur en het stadsdeel besloten dat niet te doen', laat de woordvoerder van de gemeente weten.

Aangifte
De woordvoerder zegt dat er dinsdagmorgen aangifte van de kraak werd gedaan. Overigens kwam dat volgens de eigenaar van het pand doordat hij niet eerder aangifte mocht doen. Die dag besloot het Openbaar Ministerie dat de krakers uit het pand moesten.

Er zou volgens het Openbaar Ministerie inderdaad sprake zijn van een onveilige situatie, zo stond de vloer volgens de eigenaar op instorten en was het dak lek. De krakers kregen tot gisteren 17.00 uur de tijd om te vertrekken en hebben dat gedaan.