Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

OM zoekt bewijs tegen 'Rico de Chileen' in PGP-berichten

7 augustus 2019, 07.48 uur · Aangepast 7 augustus 2019, 08.11 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) zou opnieuw berichten die via PGP zijn verstuurd doorzoeken in de hoop bewijs te vinden tegen Richard R., die ook bekend staat als 'Rico de Chileen'.

Volgens de NRC gaat het om een 'ultieme poging' om toch nog bewijs te vinden dat R. betrokken is bij verschillende liquidaties. Kroongetuige Nabil B., die wel over een vermeende partner van Rico de Chileen verklaarde, zou namelijk niks weten over de rol van R.

Lees ook: OM: 'Geen concrete link drugstransporten en Rico de Chileen'

Rico werd in 2007 opgepakt in Chili. Dat gebeurde toen omdat hij verdacht werd van grootschalige drugshandel, witwassen en leidinggeven aan een criminele organisatie. Later maakte het OM bekend ook aanwijzingen te hebben dat hij liquidatieopdrachten gaf.

Om dat toch nog te kunnen bewijzen, wordt nu weer gekeken in een databank met miljoenen ontcijferde berichten die via telefoons met Pretty Good Privacy-technologie (PGP) zijn verstuurd. Deze berichten konden ontcijferd worden doordat de politie de servers van verschillende aanbieders van PGP-telefoons in beslag nam.

Lees ook: Advocaat 'Rico de Chileen' niet onder indruk van aantijgingen OM

Eerder zei het OM al dat er in PGP-berichten aanwijzingen waren gevonden dat Rico opdracht gaf om een rivaal dood te steken. In een van die berichten werd gesproken over 'ninja's die klaarstaan', maar het is onduidelijk of die opdracht ook is uitgevoerd.