Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Onderzoekers denken na over robotboten naar Marineterrein

7 augustus 2019, 12.51 uur · Aangepast 7 augustus 2019, 13.16 uur · Foto: AMS Institute

Hoe kunnen de komende woningen op het Marineterrein straks beter verbonden worden met het centrum? Onderzoekers hebben een idee voor zelfvarende boten gepresenteerd.

Het idee komt van AMS Institute, een instituut met ontwerpers, ingenieurs en sociale- en natuurwetenschappers dat een kantoor op het Marineterrein heeft. Een nieuwe verbinding kan de reistijd tussen het Marineterrein en de binnenstad terugbrengen naar minder dan twee minuten. Nu moet er ruim een kilometer omgelopen of omgereden worden.

Lees ook: Gemeenteraad verbijsterd en verbolgen na soap rond Marineterrein

Een brug lijkt een simpele oplossing, maar dat is het niet. 'Het overbruggen van deze waterweg is een echte uitdaging voor stedelijke ingenieurs, want het is een belangrijke vaste mastroute voor grotere boten', zegt Stephan van Dijk, hoofd onderzoek van onderzoeksbureau AMS Institute. 

Daarom ligt er nu een plan voor zelfvarende boten, die uitgerust zijn met camera's. De boten moeten de omgeving voortdurend scannen om te zorgen voor een veilige oversteek. Naast mensen zouden er ook spullen of afval vervoerd kunnen worden. Op termijn zouden de boten ook op andere plekken ingezet kunnen worden.

Lees ook: Minister: Zelfrijdende auto's in Amsterdam nog ver weg

Of de boten er echt komen is nog de vraag. Er worden namelijk verschillende opties overwogen,
waaronder 'meer traditionele opties'.