Start van hoofdcontent

Achtergrond

NL
V

Zo wordt Amsterdams zuiveringsslib door het hele land versleept

7 augustus 2019, 14.15 uur · Aangepast 7 augustus 2019, 17.40 uur

In Westpoort wordt sinds vorige week koortsachtig gewerkt aan een tijdelijke bovengrondse opslag voor Amsterdams slib afkomstig uit waterzuiveringsinstallaties. Maar alleen die opslag blijkt niet genoeg voor de naar verwachting 100.000 ton slib die tijdelijk ergens gedeponeerd moet worden. Ook opslaglocaties in Terneuzen en mogelijk Lopik zijn hard nodig.

Sinds het Afval Energie Bedrijf (AEB) vier van haar zes verbrandingsovens stil moest leggen, kan slib uit de twaalf zuiveringsinstallaties binnen het gebied van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) niet meer verbrand worden. En dat is een probleem, want zuiveringsinstallaties voor de stad en het omliggende gebied produceren 250 ton slib per dag, omgerekend gaat het om acht tot tien vrachtwagenladingen vol. Omdat veel mensen op vakantie zijn, is dat op het moment iets minder.

Lees ook: Noodoplossing ophalen grofvuil kost gemeente mogelijk tonnen extra

Ingehuurde vrachtwagens
Al dat slib wordt vanuit de twaalf zuiveringsinstallaties eerst naar het terrein naast het AEB in Westpoort gebracht, vanuit daar wordt het door ingehuurde vrachtwagens naar een tijdelijke opslag vervoerd.

De twaalf zuiveringsinstallaties binnen het Waterschap AGV staan in:
Amsterdam West, Amsterdam Westpoort, Amstelveen, Blaricum, Hilversum, Huizen, Loenen aan de Vecht, Maarssen, Mijdrecht, Nederhorst den Berg, Uithoorn en Weesp.

Tot nu toe ging dat slib met name naar een bedrijf in Delfzijl (noord-oost Groningen), maar daar moet het slib nu al weggehaald worden. 'Deze week gaan de eerste vrachtwagens rijden van Delfzijl naar een tijdelijke opslag in Terneuzen', zegt een woordvoerder van het waterschap. Het gaat om een tocht van bijna 400 kilometer, van Groningen naar Zeeland.

Amsterdams slib naar Lopik?
In een zoektocht naar meer grootschalige opslaglocaties voor het zuiveringsslib, zijn de gemeente en het Waterschap AGV uitgekomen bij de gemeente Lopik. In het dorp Cabauw is al een opslagdepot en de gemeente Lopik (Utrecht) is gevraagd of Amsterdams slib daar tot 1 december gestort kan worden.

Lees ook: Waterschap niet blij met tijdelijk opslag rioolslib: 'We staan met de rug tegen de muur'

Lopik heeft aangegeven mee te willen werken aan een oplossing. Maar de gemeente wil wel eerst met bedrijven rondom de opslag in gesprek. Mocht Lopik positief besluiten dan betekent dat, dat de vrachtwagens 'maar' 70 kilometer hoeven af te leggen vanuit Amsterdam.

Tijdelijke opslaglocaties voor Amsterdams zuiveringsslib

'Gaat miljoenen kosten'
Vanaf half september moet de tijdelijke opslag in het Westpoort gereed zijn voor de opslag van zuiveringsslib. 'Het tijdelijke transport en de opslag, samen met de lange termijn oplossing gaat miljoenen kosten', zegt de woordvoerder van het waterschap.

Maar die lange termijn oplossing laat voorlopig op zich wachten, daarvoor moet er eerst meer bekend zijn over de toekomst van het AEB zelf.

Meer verhalen over de problemen rond het Afval Energie Bedrijf vind je terug op onze dossierpagina.