Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wie herkent het gestolen zilverwerk van oud-politicus Ed Nijpels?

8 augustus 2019, 15.41 uur · Aangepast 8 augustus 2019, 16.35 uur

Het grachtenpand van oud-politicus Ed Nijpels werd afgelopen maand leeggeroofd. Tientallen waardevolle spullen zijn verdwenen, waaronder zijn afscheidscadeau uit zijn tijd als burgemeester van Breda. Samen met de politie verspreidt hij nu foto's van de gestolen spullen in de hoop dat iemand iets herkent.

Op zijn vakantie in Italie werd Nijpels gebeld met het slechte nieuws. Zijn reactie op inbraak was in het echt iets anders dan dat hij nu voor de AT5-camera zegt, maar het kwam neer op 'verdomme'.

Ravage
De sporen van de inbraak zijn nog duidelijk zichtbaar. De deur is met een breekijzer geforceerd terwijl de neef van Nijpels in het huis lag te slapen, maar kennelijk zijn de inbrekers stilletjes te werk gegaan. 'Op iedere verdieping was het een ravage. Kastjes, lades, alles was opengetrokken en lag op de grond of op bed', vertelt hij aan AT5

De inbrekers namen tientallen spullen mee. En niet zomaar wat prullaria. 'Zoals zilveren brandewijnkommen die vroeger werden gebruikt bij de geboorte van een kind. Dan werd er jenever met rozijnen uit gedronken'. 

Emotionele waarde
Het gaat hem vooral om de emotionele waarde van al die spullen. 'Wat mij ook heel dierbaar is, is een tabakspot, die ik cadeau heb gekregen toen ik afscheid nam als burgemeester van Breda. Daar was ik buitengewoon aan gehecht', vertelt hij.  

Nijpels woonde voorheen in Friesland, waar hij werkte als commissaris van de Koningin. Zijn huis daar lag op een afgelegen plek, waardoor hij daar niet raar had opgekeken van een inbraak. Maar hier aan de drukke Prinsengracht had hij het nooit gedacht. Toch moet hij er niet aan denken om hierdoor weer te verhuizen. 'Als je je hierdoor uit het mooie Amsterdam laat jagen, dan ben je geen knip voor de neus waard', aldus de oud-politicus. 

Nijpels hoopt dat zijn spullen worden herkend en worden teruggebracht. Mocht u meer weten over de zaak dan kunt u contact opnemen met de politie.