Start van hoofdcontent

Stad

nl

In Artis grootgebrachte knoflookpadden uitgezet in Gelderland

8 augustus 2019, 18.43 uur · Foto: Richard Struijk

Artis heeft vannacht 761 ernstig bedreigde knoflookpadden uitgezet in natuurgebieden rond het Gelderse Ewijk en Landgoed De Poll. Het is het achtste opeenvolgende jaar dat de dierentuin zich samen met beschermingsorganisatie Ravon inzet om de knoflookpad te redden.

De knoflookpad is een van de meest bedreigde amfibiesoorten van Nederland. Om de populaties knoflookpadden te vergroten, viste Ravon in het voorjaar de eisnoeren uit het water. Duizenden eitjes werden door de Artis-verzorgers in een veilige omgeving grootgebracht tot larven en padden.

De knoflookpadden werden na zonsondergang uitgezet, omdat het nachtactieve dieren zijn. Enkele maanden geleden werden er al verschillende keren in totaal zo'n 14.000 paddenlarven terug in het water gelaten. Het is nog maar de vraag of de knoflookpad zich op eigen kracht gaat voortplanten.

Ernstig bedreigd
Het aantal knoflookpadden in Nederland kromp tussen 1990 en 2000 met de helft. Hun leefgebied werd gebruikt voor onder andere huizenbouw, wegenbouw en intensieve landbouw, waardoor er steeds minder plek was voor de knoflookpad. Daarnaast kwamen er nieuwe, uitheemse soorten zoals de zonnebaars in hun omgeving die zich met hun larven voedden.

De knoflookpad dankt zijn naam aan de geur die hij uitscheidt als hij zich bedreigd voelt. Eerder werden al knoflookpadden uitgezet in onder meer Noord-Brabant, Overijssel en Drenthe.