Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Moslims vieren offerfeest: 'We eten gezellig als één familie'

11 augustus 2019, 16.10 uur · Aangepast 11 augustus 2019, 18.00 uur

Voor moslims is vandaag, en de komende dagen, het offerfeest. Er wordt gevierd dat de profeet Ibrahim bereid was tot het offeren van zijn eigen zoon, die op het laatste moment vervangen mocht worden door een ram. Het was vandaag dan ook een drukte van belang bij moskeeën en de islamitische slagers in de stad.

In de omgeving van het Indonesische islamitisch centrum in Osdorp was het vanmorgen erg druk. Moskeegangers konden bij een bezoekje op een heerlijke maaltijd rekenen: kip- en lamsvlees met rijst.

'Ik ben net terug van het gebed', vertelt een man. 'Nadat ik zo klaar ben met eten, heb ik een heel druk programma.' En daar is geen woord aan gelogen: welgeteld vier etentjes in één middag staan er op zijn planning.

Een andere man vertelt: 'Nu gaan we gezellig samen eten. Als één familie; iedereen is welkom'. 

Delen
Naast dat de moskeegangers zelf eten, zorgen ze ervoor dat ook armere mensen kunnen genieten van een lekkere maaltijd. 'Dat hoort erbij', legt een van hen uit. 'Als jij het goed hebt, geef je armere mensen een deel van jouw eten.'

Uitmuntend
Zelf vindt hij de tajine die zijn vrouw bereidt het allerlekkerst: 'Dat is echt uitmuntend.'

Een medewerker van Patiserie Şerifoğlu in Osdorp zegt 'vooral van lamsvlees te houden.' Hij neemt vanavond baklava mee naar de vrienden waarmee hij gaat eten. In zijn winkel verwacht hij later op de middag veel drukte, nadat iedereen bij familie is geweest.

Grote maag
Met al dat eten rijst de vraag hoe je dat moet handelen. Een man op straat legt uit: 'Ik ben een Marokkaan, Marokkanen eten veel, hè. Wij hoeven niet een dag van tevoren minder te eten of zo, we hebben grote magen. Dit is voor mij dus geen probleem.'