Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Vijf schietpartijen in vier dagen; gemeenteraad vraagt debat aan

12 augustus 2019, 19.51 uur · Aangepast 12 augustus 2019, 20.15 uur

De afgelopen week vonden er in de stad opmerkelijk veel schietincidenten plaats. Met name in Zuidoost waren er meerdere gevallen. De gehele gemeenteraad wil nu in debat om tot maatregelen te komen.

Een dodelijke schietpartij in Zuidoost, een schietincident in Geuzenveld, een in De Baarsjes en nog twee in Zuidoost. En dan was er ook nog een geweldsincident op klaarlichte dag op IJburg. Al deze (schiet)incidenten vonden de afgelopen vier dagen plaats. In Zuidoost werd gisteren bovendien nog een handgranaat gevonden. 

AT5

Waar al deze incidenten vandaan komen, kan de politie (nog) niet zeggen. Voorlopig wordt er in ieder geval nog niet uitgegaan van een verband tussen de verschillende zaken. Wel wil de gemeenteraad, na het reces, weten wat de aard is van de verschillende geweldsincidenten. 

Lees ook: Emotionele mars tegen geweld in Zuidoost: 'Ik sta hier. Met boosheid!'

Afschuw
'Deze geweldsincidenten hebben vanzelfsprekend enorme impact op de betreffende buurten, de bewoners en de stad als geheel. Bewoners van Amsterdam moeten zich veilig kunnen voelen', zo valt er te lezen in een bericht van de fractievoorzitters. 'Vuurwapens en geweld passen niet in onze stad. We willen daarom onze afschuw uitspreken over het toenemend geweld.'

Tijdens de commissievergadering van 5 september zal er dus gedebatteerd worden over de incidenten. De fractievoorzitters willen van de burgemeester weten welke maatregelen er worden getroffen om het geweld tegen te gaan.