Stad

Flixbus sluit Nederlandse ticketshops van Eurolines na overname: personeel op straat

13 augustus 2019, 12.31 uur · Aangepast 13 augustus 2019, 13.58 uur

Whatsapp

De Duitse busmaatschappij Flixbus gaat na de overname van concurrent Eurolines over tot het sluiten van de Nederlandse ticketshops en het kantoor in Amsterdam. De twaalf arbeidsplaatsen komen daardoor te vervallen, tot ontsteltenis van het personeel.

Flixbus nam begin mei het slecht presterende Eurolines over van het Franse Transdev. Volgens de busmaatschappij heeft het na een 'zorgvuldige analyse en afweging' besloten om Eurolines Nederland te herstructureren.

Volgens Flixbus leed de Nederlandse tak van Eurolines al jaren sterk verlies. De omzet van de ticketshops in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, alsmede de inkomsten van het kantoor in Amsterdam Duivendrecht wegen volgens de maatschappij niet op tegen de kosten. Het heeft daarom besloten om de Nederlandse ticketshops en het kantoor te sluiten. De arbeidsovereenkomst van de medewerkers wordt in de meeste gevallen beëindigd. 

De circa twintig medewerkers van Eurolines Nederland, die allemaal lange dienstverbanden hebben, voelen zich volgens vakbond FNV gebruikt. 'Ons is altijd verteld dat er na de overname arbeidsvoorwaardelijk voorlopig niks zou veranderen', aldus FNV-kaderlid Hans Goedegebuure. Flixbus zegt echter dat er bij de overname helemaal geen afspraken zijn gemaakt over de toekomst van Eurolines Nederland.

'Uitschakelen van concurrentie'
De vakbond vermoedt dat Flixbus Eurolines heeft aangekocht om de buslijnen in handen te krijgen om zo de concurrentie uit te schakelen. 'Flixbus wil over de ruggen van werknemers en chauffeurs de Europese markt gaan domineren. Dat kan niet zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen die het werk uitvoeren', zegt FNV-vakbondbestuurder Marijn van der Gaag.

Flixbus geeft aan dat het na de overname met FNV in overleg is getreden. De busmaatschappij zegt dat het 'een passend sociaal plan' heeft voorgelegd 'dat aanzienlijk meer biedt dan de wet voorschrijft. FNV spreekt van een 'minimale ontslagvergoeding' en dat de maatschappij niet verder wil onderhandelen over een sociaal plan. 'Als Flixbus niet met een beter bod komt, worden acties niet uitgesloten.'

Whatsapp