Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vuurwapengeweld baart ook burgemeester en justitie zorgen

13 augustus 2019, 13.16 uur · Aangepast 13 augustus 2019, 13.30 uur · Foto: Inter Visual Studio / Remy Roosien

De burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie (OM), verenigd in de zogenoemde 'driehoek', hebben gereageerd op het recente vuurwapengeweld in de stad. Ze delen de zorgen van de gemeenteraad en komen binnenkort voor aanvullende maatregelen. De reactie komt ook namens de stadsdeelvoorzitter van Zuidoost, waar het meeste geweld de afgelopen dagen plaatsvond.

Afgelopen week waren er vijf schietpartijen in vier dagen tijd in de stad. Een dodelijke schietpartij in Zuidoost, een schietincident in Geuzenveld, een in De Baarsjes en nog twee schietincidenten in Zuidoost. En dan was er ook nog een geweldsincident op klaarlichte dag op IJburg. In Zuidoost werd zondag bovendien nog een handgranaat gevonden. 

Lees ook: Emotionele mars tegen geweld in Zuidoost: 'Ik sta hier. Met boosheid!'

Hoge prioriteit
Het vele geweld baart de politiek zorgen. Gisteren werd al duidelijk dat de voltallige gemeenteraad wil debatteren over een aanpak, nu laat dus ook de Amsterdamse driehoek van zich horen. Zij delen de zorgen van de raadsleden. 'De recente incidenten hebben een hoge prioriteit en worden binnenkort besproken tijdens het overleg tussen burgemeester, hoofdcommissaris van politie en hoofdofficier van justitie', laat een woordvoerder weten.

Ook komt de driehoek direct in actie. 'De gemeenteraad wordt nog vóór het debat in de commissie Algemene Zaken (5 september red.) geïnformeerd over de korte en lange termijn maatregelen die de driehoek neemt om het geweld tegen te gaan.'

Onderzoek
De politie onderzoekt onder leiding van het OM ook wie er verantwoordelijk is voor de schietincidenten van de afgelopen tijd. 'Vanzelfsprekend wordt ook onderzocht of de verschillende schietpartijen en andere incidenten verband houden met elkaar', zegt de woordvoerder. De politie liet gisteren al weten op dit moment geen verband te zien.