Stad

NL
V

Poepbacterie gevonden in Amsterdams drinkwater, water is gewoon drinkbaar

13 augustus 2019, 19.38 uur · Aangepast 13 augustus 2019, 20.32 uur

Bij een van de pompstations van Waternet is vandaag een kleine concentratie van de E.coli-bacterie aangetroffen. Waternet benadrukt dat er geen kookadvies geldt, het water is dus gewoon drinkbaar.

'Het is niet gevaarlijk, maar hij hoort er desondanks niet in thuis', zegt een woordvoerder van Waternet over de bacterie. De E.coli-bacterie, in de volksmond beter bekend als de poepbacterie, is van nature aanwezig in de darmen van mensen en dieren. 'Het gaat om een kleine concentratie, die is aangetroffen bij in ieder geval een pompstation.'

Op sociale media circuleert een bericht dat het water niet meer te drinken zou zijn. Dat is dus niet correct. Het drinkwater in Amsterdam blijft ondanks de bacterie gewoon drinkbaar, Amsterdammers hoeven geen maatregelen te nemen. 

Lees ook: Poepbacterie ontdekt op toiletkranen Schiphol, luchthaven adviseert watertappunten te gebruiken

Leidingen spoelen
Na het aantreffen van de bacterie, heeft Waternet de leidingen ter plaatse doorgespoeld. Dat is een standaard maatregel in dergelijke gevallen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak.

'Het water wordt altijd heel streng gecontroleerd en we testen iedere dag', laat de woordvoerder weten. Morgen zal het water opnieuw getest worden en dan zal men weten of het doorspoelen van de leidingen effect heeft gehad en de concentratie van de poepbacterie af is genomen. 

Schiphol
De poepbacterie wordt niet vaak in het Amsterdamse drinkwater gevonden. Vorig jaar werd de bacterie wel op negen toiletkranen op Schiphol aangetroffen. In het grachtenwater komt de poepbacterie wel vaker voor, zeker na periodes van hevige regenval. Dan kan het riool namelijk overlopen. Vorig jaar werd om die reden de Amsterdam City Swim afgelast.