Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Valgevaar' bij luiken: UvA laat 600 panelen van gebouw controleren

15 augustus 2019, 11.00 uur · Aangepast 15 augustus 2019, 11.14 uur

De UvA laat 600 grijze panelen van kantelbare luiken van een gebouw op het Roeterseiland controleren. Bij een jaarlijkse inspectie van het UvA-gebouw is namelijk gebleken dat enkele panelen los zaten.

Op haar eigen site schrijf de UvA dat de zogheten opdekpanelen, die aan de buitenkant van het gebouw B/C/D bevestigd zijn, los kunnen raken. Het gaat om de panelen die tussen de ramen zitten van het gebouw dat als een boog over een gracht gebouwd is. Op het moment dat de luiken opengezet worden, kan de wind ervoor zorgen dat de panelen losraken en dat ze naar beneden vallen.

Lees ook: Omwonenden Roeterseiland boos over bouwplannen UvA

Deurklinken verwijderd
De UvA heeft direct maatregelen genomen, totdat er een definitieve oplossing is gevonden voor de loszittende panelen. De deurklinken van de luiken worden de komende tijd verwijderd, waardoor de luiken niet meer open kunnen.

De 600 grijze panelen tussen de ramen worden gecontroleerd

Specialisten zijn momenteel bezig met een controle. Een woordvoerder van de universiteit benadrukt dat het niet zo hoeft te zijn dat alle panelen los zitten, maar dat ze wel allemaal uit voorzorg worden gecontroleerd. Ook wordt er nagedacht over hoe het probleem van de loszittende panelen definitief verholpen kan worden.

Automatische koeling en ventilatie
Personeel dat in het gebouw werkt kan wel nog de ramen in de eigen werkkamers openzetten. Verder heeft het gebouw een centrale energievoorziening waarmee geventileerd en gekoeld wordt als dat nodig is.