Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Nieuw botenbeleid moet dringen bij Prinsengrachtconcert voorkomen: 'Veel relaxter'

17 augustus 2019, 15.50 uur · Aangepast 17 augustus 2019, 16.20 uur

Na jaren van chaos voorafgaand aan het Prinsengrachtenconcert, besloot de organisatie actie te ondernemen. Botenbezitters moeten zich sinds dit jaar namelijk van tevoren aanmelden. En dat lijkt te werken.

Vanavond om 20.00 uur begint de 38e editie van het Prinsengrachtconcert. Voor veel botenbezitters het hoogtepunt van de zomer: lekker dobberen op je bootje, een wijntje erbij en bovenal genieten van klassieke muziek. 

Maar dan moet je wel zorgen dat je een goed plekje weet te bemachtigen. Al jaren ontstaat er daarom een ware botenfile op de dag van het concert. Voorheen was het een race naar de beste plaatsen, maar vorig jaar was dat al anders. Bootjes werden één voor één toegelaten, met als gevolg dat mensen al een nacht van te voren lagen te wachten in hun bootje. Bovendien verliep het proces volgens velen ook op deze manier chaotisch en oneerlijk. 

Lees ook: Nieuw beleid Prinsengrachtconcert: boot van tevoren online aanmelden

Dit jaar besloot de organisatie de toegang tot het concert dan ook nog meer te reguleren. Toegang is voor iedereen gratis gebleven, maar bootbezitters moesten zich vooraf online aanmelden. Van de ruim 400 aanmeldingen hebben 200 gelukkigen een toegangsbewijs kregen. Bij die loting hadden kleine bootjes een voordeel. 

Schept het beleid orde in de chaos?
Het lijkt vanochtend in elk geval al een stuk rustiger dan tijdens voorgaande jaren. 'Het was echt een zooitje om erin te komen, duwen en trekken', vertelt een ervaren bezoeker. 'Dit is zo goed georganiseerd. Ik ben er echt blij mee.' Ook een andere bootbezitter is tevreden. 'Mensen werden agressief, maar dit is veel relaxter. Je komt aanvaren en je kan 'm meteen neerleggen.'

Aan de kant geldt nog steeds een 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'-beleid. Er zijn door de afsluiting van een kade bovendien veel minder staanplaatsen. 'We hebben een soort wisseldienst met de buren', zo legt een vrouw uit die naast enkele lege stoelen zit om die bezet te houden. 'Maar ik zit eigenlijk heel lang, want ik vind het heel leuk om naar die boten te kijken.'