Ajax hoeft zich nauwelijks in te spannen voor ruime overwinning op VVV

17 augustus 2019, 20.20 uur · Aangepast 17 augustus 2019, 21.07 uur

Ajax heeft vanavond een makkelijke overwinning op VVV geboekt. In De Koel werd het 1-4. Smet op de wedstrijd was het geblesseerd uitvallen van Quincy Promes.

Coach Erik ten Hag koos in Venlo voor een paar andere spelers ten opzichte van de wedstrijd tegen PAOK van afgelopen dinsdag. Zo stonden Sergiño Dest, Perr Schuurs en Promes aan de aftrap op het Limburgse kunstgras. Net als tegen PAOK zat Kasper Dolberg, in de eerste drie officiële wedstrijden van het seizoen nog basisspeler, niet eens op de bank.

Gedwongen wissel

Zonder enorme kansen te creëren domineerde Ajax in de openingsfase. VVV zakte dan ook erg ver terug en probeerde zo nu en dan te counteren. Promes was nog het dichtst bij een goal, toen hij een voorzet van Hakim Ziyech binnen probeerde te schieten. Zijn volley ging echter naast.

Diezelfde Promes ging in de 20e minuut met een van pijn vertrokken gezicht naar het kunstgras. Op het moment dat hij uit wilde halen kreeg hij een tik van achteren en trapte in de stroeve grond. De buitenspeler hield het nog even vol, maar moest er twintig minuten later toch echt af. Zichtbaar balend verliet hij het veld met wat lijkt op een enkelblessure. David Neres was zijn vervanger.

Weer Huntelaar

Op slag van rust wist Ajax de geel-zwarte muur dan eindelijk te slechten. Na een snelle omschakeling legde Dusan Tadic terug op Ziyech, die rustig raak schoof. In de tweede helft kwam Ajax een stuk sneller tot een doelpunt. De bal ging in de 48e minuut op de stip na een handsbal van Roel Janssen op een schot van Nico Tagliafico. Tadic mocht aanleggen voor zijn vierde penalty deze week. Waar de eerste (tegen PAOK afgelopen dinsdag) nog gestopt werd, schoot de aanvoerder na de twee strafschoppen die hij in die wedstrijd wél binnenschoot, ook deze raak: 0-2.

Ajax kon daarna wat gas terugnemen. Ziyech werd, mogelijk uit voorzorg, naar de kant gehaald voor Klaas-Jan Huntelaar. Tien minuten later kon de spits eenvoudig binnentikken op aangeven van Tagliafico. Het was Huntelaars derde treffer tijdens zijn tweede invalbeurt in de Eredivisie dit seizoen. Ajax voetbalde vrolijk door en bleef af en toe gevaarlijk. Een kwartier voor tijd zorgde die andere invaller, Neres, uit de draai voor de 0-4 na een hakje van Donny van de Beek.

Debuut Álvarez

Op dat moment had Edson Álvarez zijn debuut in het Ajax-shirt al gemaakt. De Mexicaanse aankoop viel in voor Lisandro Martínez en speelde vanaf het middenveld. Daley Blind schoof daarbij een linie naar achter. Toch lukte het Ajax niet om de nul te houden. In de 89e minuut schoof Evert Linthorst vanaf de rand van de zestien namelijk de 1-4 binnen.

Dinsdag (21.00 uur) wacht de volgende wedstrijd voor Ajax. Op Cyprus wordt dan de eerste wedstrijd gespeeld van het tweeluik met Apoel Nicosia, in de play-offs om een plek in de groepsfase van de Champions League.