Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Amper oog voor problemen bij aanleg warmtenet'

20 augustus 2019, 08.45 uur

De aanleg van warmtenetten zorgt, samen met de vervanging van zwaardere stroomkabels en vervanging van rioolbuizen, voor problemen onder de grond.

Dat meldt het AD. De krant heeft een rapport van het kabinet over de energietransitie ingezien, waarin staat dat er de komende jaren een 'enorme toename' van kabel- en leidingnetten wordt verwacht. Veel straten zouden moeten worden opengebroken en de zogenoemde graafschade gaat toenemen.

Lees ook: Warmtenet in deel Oost kost zeker 8500 euro per huishouden

Niet goed nagedacht
'De overheid heeft tot nu toe amper oog voor dit probleem', zegt André Dorée, hoogleraar civiele techniek aan de Universiteit Twente, tegen de krant. 'We moeten van het gas af en overstappen op duurzame vormen van energie, zoals stadsverwarming en warmtenetten. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de drukte in de ondergrond? Daarover is niet goed nagedacht.'

Het zou daarnaast vaak onbekend zijn van wie de al bestaande kabels en leidingen, die als ze ongebruikt zijn vaak niet worden weggehaald, onder de grond zijn. Dit leidt tot onverwachte situaties bij graafwerkzaamheden.

Lees ook: Restaurant gedupeerd door stadsverwarming: 'Over een paar weekenden ga ik onderuit'

Bomen
Het planten van nieuwe bomen is, met name in steden, ook lastig door de toenemende 'drukte' onder de grond. Bomen zouden op dit moment al nauwelijks ruimte hebben voor hun wortelstelsels. Dat wordt overigens ook veroorzaakt door ondergrondse vuilcontaines en parkeergarages.

Bij warmtenetten maken woningen en bedrijven gebruik van de restwarmte van bijvoorbeeld het Afval Ernergie Bedrijf (AEB) en de elektriciteitscentrale bij Diemen. De gemeente wil ook dat datacenters restwarmte gaan leveren.