Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Bewoners Gouden Bocht starten kort geding om 'volledig ontsierende' hekken

20 augustus 2019, 18.39 uur · Aangepast 20 augustus 2019, 19.02 uur

Buurtbewoners van De Gouden Bocht stappen naar de rechter om de gemeente te dwingen tien schuttingen zo snel mogelijk weg te halen. Volgens de bewoners zijn deze hekken 'volkomen onnodig', ontsieren zij de gracht en worden zij zelfs gebruikt als vuilnisbelt.

Advocaat Oscar Hammerstein - die met zijn kantoor aan de Gouden Bocht zit - start het kort geding namens de Vereniging Bewoners van De Gouden Bocht. De bewoners maken deze gang naar de rechter, omdat de gemeente eerdere verzoeken per brief in de wind slaat. 'Alles wat wij te horen krijgen is "wij zijn op vakantie, wij doen er niets aan", vertelt Hammerstein. 

Lees ook: Schade en overlast door storm en onweer: brandweer rukt 150 keer uit en 5 gewonden

De schuttingen werden in eerste instantie geplaatst om de stronken van bomen af te schermen die in de storm van 5 juni zijn omgewaaid. Maar bij buurtbewoners zorgen de hekken vooral voor ergernissen. Ze willen er daarom zo snel mogelijk van af. 

Gevaarlijk
'Ze nemen veel ruimte weg van de toch al schaarse plek die er is om auto's en fietsen te parkeren', vertelt Hammerstein. 'Ook gooien mensen afval over de schuttingen en dat stinkt.'

Bovendien is de veiligheid erop achteruit gegaan, vinden bewoners. Dat komt volgens hen doordat omgevallen bomen een aantal lantaarnpalen hebben meegenomen in hun val. 'Het is daar nu 's nachts donker en zelfs gevaarlijk', schrijven ze aan de gemeente. 'Er worden auto's opengebroken en deze week was er tot tweemaal toe inbraakalarm'. 

Laksheid en pesterij
Maar misschien nog wel het ergste vinden de bewoners dat 'het mooiste stukje Amsterdam volkomen wordt ontsierd' door de blauwe hekken. Dat de gemeente de hekken nog steeds niet heeft verwijderd ervaren zij volgens Hammerstein als 'pure laksheid en pesterij'. 

'Bewoners besteden hier honderdduizenden euro's om panden volgens de regels van Unesco Werelderfgoed te onderhouden. Voor de openbare ruimte heeft de gemeente een speciale zorgplicht. Wij mogen niets veranderen', aldus de advocaat.

Tenzij de gemeente de hekken alsnog verwijdert, zal het kort geding volgens Hammerstein ergens in de tweede of derde week van september plaatsvinden.