Politiek

College doet aangifte na lek over AEB

20 augustus 2019, 19.46 uur · Aangepast 23 augustus 2019, 10.36 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Whatsapp

Het college heeft aangifte gedaan bij de politie, nadat enkele geheime stukken zijn gelekt omtrent de problematiek bij het Afval Energie Bedrijf (AEB).

De Telegraaf bracht in juli een bericht over de voortgang bij het AEB, waaruit bleek dat de gemeente tientallen miljoenen zou moeten investeren om een crisis te voorkomen. De krant bracht het artikel op basis van geheime stukken, die tijdens een besloten vergadering werden gedeeld. 

Aangifte
Wil van Soest, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen, heeft hierover vragen gesteld. Het raadslid wil onder meer weten hoe de krant de stukken in handen kreeg. Het college laat in een reactie weten dat er sprake is van een lek en dat er daarom op 15 juli aangifte is gedaan. 'Het politieonderzoek naar dit lekken vindt momenteel plaats', staat in een brief.

Lees ook: Brief college over AEB: problemen nog lang niet voorbij

Het college benadrukt daarbij dat het publiceren van geheime stukken strafbaar is. Wel moet het Openbaar Ministerie (OM) nog bepalen of een strafrechtelijke vervolging daadwerkelijk aan de orde is. 'De werkgever bepaalt of er personele gevolgen zijn voor de verantwoordelijke personen', aldus het college. 

AT5
Ook op AT5 verscheen een artikel over het AEB op basis van geheime stukken. De gemeente had de informatie onbedoeld zelf gedeeld in een sheet. De dia was te zien als je de openbare raadsvergadering wilde terugkijken.

Lees ook: Geheim overleg gemeente op straat: AEB mogelijk failliet

'Deze dia's zijn direct uit het begin van de uitzending geknipt nadat gemeld is dat deze openbaar te zien waren', zo laat het college weten. Er wordt nog onderzocht hoe de dia's überhaupt in de uitzending van de raadsvergadering terecht konden komen. 

Whatsapp