Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen mensen herdenken Kerwin Duinmeijer op de Dam

20 augustus 2019, 21.19 uur · Aangepast 21 augustus 2019, 13.47 uur

De Antilliaanse Kerwin Duinmeijer werd in 1983 op 15-jarige leeftijd neergestoken. Zijn tragische dood wordt jaarlijks herdacht, zo ook vandaag. Deze keer kwamen tientallen mensen bijeen op de Dam om Kerwin te kunnen eren.

Kerwin liep op de avond van 20 augustus 1983 met enkele vrienden een snackbar uit. Daarbij kwamen ze twee skinheads tegen, met wie ze in een ruzie verzeild raakten. Na een korte woordenwisseling stak een van de skinheads Kerwin neer. 

Hij vluchtte vervolgens in de richting van de Dam, waar hij een taxichauffeur vroeg om een rit naar het ziekenhuis. De chauffeur weigerde hem daarentegen mee te nemen. 

Lees ook: 'Een hele generatie groeit op zonder dat de naam van Kerwin hen iets zegt'

Uiteindelijk verleende een andere taxibestuurder eerste hulp en regelde hij een ambulance voor Kerwin. Maar het was al te laat: de jongen overleed in het ziekenhuis aan bloedverlies. 

Bijeenkomst
Zijn gewelddadige dood wordt jaarlijks herdacht door de Stichting Vrienden van Kerwin. Andere jaren vond de herdenking plaats bij het beeld Mama Baranka in het Vondelpark, maar net als vorig jaar werd er gekozen voor de Dam.

Lees ook: Kerwin Duinmeijer vanavond herdacht in Vondelpark

Daar begon de manifestatie om 18.30 uur. Meerdere sprekers kwamen aan bod, waaronder Sylvana Simons en wethouder Rutger Groot Wassink. 

Remy Roosien/Inter Visual Studio