Start van hoofdcontent

Stad

nl

FIOD ontmaskert criminele dienstverleners: netwerk drugshandelaren blootgelegd

22 augustus 2019, 07.05 uur · Foto: FIOD (stock)

De FIOD heeft twee criminele dienstverleners kunnen ontmaskeren. De twee zestigers regelden allerlei zaken voor figuren in de onderwereld, waaronder een woning voor een crimineel in Amsterdam.

Het opsporen van criminele dienstverleners krijgt de afgelopen jaren meer prioriteit bij de FIOD. En dat loont, beweert de projectleider opsporing in het AD. 'Het aanpakken van deze figuren en het volgen van hun financiële stromen leidt ons naar criminelen die we anders niet gepakt hadden.'

Lees ook: Familie opgepakt bij grote FIOD-actie: 'Miljoenen geïnvesteerd in vastgoed binnenstad'

Zo werd dankzij het onderzoek naar deze 'facilitators' een groot netwerk van drugs-, wapen- en anabolenhandelaren blootgelegd. Hoofdverdachten zijn een 66-jarige man uit Hillegom en een 61-jarige man uit Hoek van Holland. Zij zouden financiële diensten hebben verleend aan minstens tien criminelen. 

Amsterdamse woning
De dienstverleners vervalsten bijvoorbeeld werkgeversverklaringen, bankafschriften en loonstroken. Bovendien zorgden ze voor 'spookwoningen' waarin criminelen konden onderduiken. Het huis dat ze regelden in Amsterdam werd bewoond door een crimineel die tot 42 maanden celstraf was veroordeeld.

Lees ook: 'FIOD onderzoekt gesjoemel met declaraties Schiphol'

Hij werd verdacht van drugssmokkel en mocht het hoger beroep in zijn zaak in vrijheid afwachten. Maar de rechercheurs troffen tijdens het onderzoek een partij xtc en anabolen aan in de woning. De man zit daarom nu weer vast. 

In volle gang
De FIOD heeft in totaal voor meer dan een miljoen euro aan xtc, anabolen en geneesmiddelen in beslag kunnen nemen. Bovendien is er beslag gelegd op 450.000 euro aan contant geld en banktegoeden. 

In het kader van het onderzoek zitten er inmiddels al zes personen uit Noord- en Zuid Holland, Utrecht en Flevoland vast. Meer arrestaties worden niet uitgesloten, aangezien het onderzoek nog in volle gang is.