Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente Lopik wil toch geen rioolslib van AEB

23 augustus 2019, 07.35 uur · Aangepast 23 augustus 2019, 08.11 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Alweer een tegenslag na het grotendeels wegvallen van het Afval Energie Bedrijf (AEB). De gemeente Lopik, waar het rioolslib mogelijk opgeslagen kon worden, wil toch geen medewerking verlenen.

Naast het verbranden van het afval is het AEB ook verantwoordelijk voor de verwerking van het rioolslib van het Waterschap Amstel, Gooi & Vecht. Door de problemen bij het afvalbedrijf liggen deze werkzaamheden al weken stil.

Lees ook: Brief college over AEB: problemen nog lang niet voorbij

In Westpoort wordt er daarom koortsachtig gewerkt aan een tijdelijke bovengrondse opslag. Maar dit lijkt niet voldoende te zijn om het slib te kunnen deponeren: naar verwachting gaat het om 100.000 ton. Daarom wordt er gekeken naar andere grootschalige locaties, waar het slib tijdelijk opgeslagen kan worden. 

Lees ook: Zo wordt Amsterdams zuiveringsslib door het hele land versleept

In deze zoektocht kwamen de gemeente en het Waterschap in eerste instantie uit op Lopik. Maar de Utrechtse gemeente heeft volgens De Telegraaf nu toch besloten zich terug te trekken. Het besluit is genomen 'na zorgvuldig onderzoek of dit zuiveringsslib op de betreffende locatie veilig en op een milieutechnisch verantwoorde manier kan worden opgeslagen en na een zorgvuldige belangenafweging'.